Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Prezident vyznamenal také televizního režiséra Gustava Oplustila, rodáka z Hranic, který před pár dny zemřel

Medaili za zásluhy in memoriam prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku udělil také scenáristovi, dramaturgovi, režisérovi a rodákovi z Hranic na Přerovsku Gustavu Oplustilovi, který po krátké nemoci minulý týden zemřel.

Hranický rodák, televizní a rozhlasový scenárista, dramaturg, režisér a příležitostný herec malých rolí Gustav Oplustil patřil k průkopníkům československé televizní zábavy, byl dlouholetým šéfdramaturgem redakce zábavy a scenáristou úspěšných komedií Zdeňka Podskalského

Mezi jeho nejznámější pořady patří například Diskotéka pro starší a pokročilé, V Praze bývávalo blaze, Kabaret U dobré pohody nebo silvestrovské pořady. Podílel se také na seriálech Pražský písničkář, Dobrodružství šesti trampů, Uctivá poklona pane Kohn nebo Malé dějiny jedné rodiny  za sebou má i úspěšné filmy, jako Velká sázka o malé pivo, Sedm žen Alfonse Karáska či Poslední leč Alfonse Karáska.

"V roce 2002 byl Gustav Oplustil uveden do pomyslné Dvorany televizní slávy Týtý. Před deseti lety na podzim 2012 se Gustav Oplustil zapsal do Zlaté knihy města Hranic a o rok později získal Cenu města Hranic," uvedl na webu města mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Medaile Za zásluhy I. stupně Oplustil dostal za zásluhy o stát v oblasti umění a kultury. 

Prezident povýšil dva hasiče z Olomouckého kraje do hodnosti brigádního generála

Prezident Miloš Zeman u příležitosti výročí vzniku Československého státu jmenoval na Pražském hradě do hodnosti brigádního generála ředitele krajských hasičů Karla Koláříka a náměstka generálního ředitele hasičů Petra Ošlejška.

Z regionu pochází také další vyznamenaný Karel Lukas, který dostal Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy in memoriam za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost. 

Rodák z Brníčka u Zábřeha během první světové války přeběhl k československým legiím v Rusku a působil u legií ve Francii. Za druhé světové války byl v odbojové organizaci Obrana národa, později odešel do zahraničí, působil jako vojenský atašé exilové vlády a zapojil se do bojů v Severní Africe, působil i jako letecký atašé v USA a Kanadě. 

Po únoru 1948 byl propuštěn z armády, následně obviněn z velezrady. Ve vězení byl mučen a zemřel. V srpnu 1990 byl rozkazem prezidenta Václava Havla povýšen na generálmajora in memoriam a v roce 1992 obdržel Řád Milana Rastislava Štefánika.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky vyznamenání, řád, medaile, prezident, Gustav Oplustil, Hranice, režisér, Miloš Zeman, okres Přerov, Zdeněk Podskalský, druhá světová válka, první světová válka, Praha, Václav Havel, Milan Rastislav Štefánik, Malé dějiny jedné rodiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident vyznamenal také televizního režiséra Gustava Oplustila, rodáka z Hranic, který před pár dny zemřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.