Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V olomoucké zoo lidé mohou vidět mravenečníka narozeného v březnu. Vrátil se do opraveného pavilonu

Mravenečník, který se začátkem března narodil v olomoucké zoo, se v těchto dnech přemístil do Jihoamerického pavilonu, kde ho konečně mohou vidět návštěvníci. V době, kdy přišel na svět, se pavilon opravoval. Jde o osmé mládě mravenečníka ve svatokopecké zoo.

Zoo Olomouc získala nové klokánky. V přírodě jsou nadšenými houbaři

Nový druh rozšířil kolekci zvířat chovaných v Zoo Olomouc, návštěvníci mohou pozorovat dva klokánky rudohnědé. Protože se jedná o živočichy s noční aktivitou, našli dva noví samci domov v pavilonu netopýrů, který má obrácený denní režim.

Sameček mravenečníka velkého přišel na svět 3. března. Načasování však nebylo nejlepší, protože v té době probíhala rekonstrukce pavilonu. Aby odchov proběhl v pořádku, ošetřovatelé se rozhodli umístit ho do vhodného zázemí.

"To se vyplatilo. Dnes mohou mravenečníka v plné síle vidět i s jeho matkou návštěvníci, neboť v těchto dnech opustil obývanou ubikaci v zázemí a přesunul se už do svého trvalého bydliště v Jihoamerickém pavilonu," potvrdila ošetřovatelka Hana Dostálová. Mládě je osmým úspěšně odchovaným mravenečníkem od roku 2011, kdy je olomoucká zoo začala chovat.

Mravenečníci denně sežerou až 30 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi polykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv mravence rozmělňují. Ve volné přírodě se vyskytují poměrně běžně, jejich chov v zajetí však není snadný.

"Jedním z důvodů je právě nepřítomnosti termitů v potravě. Nejdůležitější část jídelníčku se nesnadno nahrazuje jinou krmnou dávkou," vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská. V zajetí tak mravenečníci dostávají jemně namleté libové hovězí nebo drůbeží maso smíchané se syrovými vejci, notné dávky hmyzu, nechybí ani banány, granule pro hmyzožravce a minerály a vitaminy. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, mravenečník, mládě, pavilon, návštěvníci, Svatý Kopeček, Olomouc, Hana Dostálová, mravenci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké zoo lidé mohou vidět mravenečníka narozeného v březnu. Vrátil se do opraveného pavilonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.