Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zoo Olomouc získala nové klokánky. V přírodě jsou nadšenými houbaři

Nový druh rozšířil kolekci zvířat chovaných v Zoo Olomouc, návštěvníci mohou pozorovat dva klokánky rudohnědé. Protože se jedná o živočichy s noční aktivitou, našli dva noví samci domov v pavilonu netopýrů, který má obrácený denní režim.

Noví obyvatelé olomoucké zoo dorazili na Svatý Kopeček 6. října ze Zoo Jihlava a stali se prvními klokánky rudohnědými, které zahrada kdy chovala. „Nejprve je čekala povinná izolace, po níž se tento týden už přesunuli do Pavilonu netopýrů, kde je už mohou vidět první návštěvníci,“ informovala mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Do olomoucké zoo přicestovala samice velblouda dvouhrbého Margot a hned si potykala se zdejším stádem

Do olomoucké zoo tento týden přicestovala samice velblouda dvouhrbého Margot, která by měla podpořit zdejší stádo. Tato zvířata chová zahrada v podstatě už od svých začátků v roce 1958, poslední malé velbloudě se zde narodilo před dvěma lety.

 

Podle zoologů se zástupcům sesterské skupiny pravých klokanů v novém bydlišti zalíbilo. „Máme je v pavilonu dá se říci pár hodin a působí jako sehraná dvojka kamarádů. Když se jim člověk zadívá na končetiny, nabývá dojmu, že má co do činění s krtkem, ale tím podobnost končí. Dostali už i první krmení, a na příjmu potravy je vidět, jak dobře se jim vede. Pavilon tak ožil dalšími zvířaty. Mláďata v brzké době neplánujeme, neboť populace klokánků je dostatečně vysoká. Z tohoto důvodu sestavovat chovný pár nezamýšlíme,“ upřesňuje ošetřovatelka Kateřina Šteckerová.

Hmotnost klokánků rudohnědých se pohybuje v rozmezí 1,5 až 3,5 kilogramu. Přirozenou domovinou těchto savců je východní Austrálie, kde si staví hnízda v dutých kmenech stromů nebo například pod keři. V angličtině se označují jako rufous rat-kangaroo, což odkazuje na červenavou barvu a podobnost s krysami. „V přírodě pijí vodu minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě – houbách, živí se totiž převážně jejich podzemními plodnicemi. Potravu doplňuje cibulemi, hlízami, semeny i jinými částmi rostlin a drobnými bezobratlými,“ přiblížila mluvčí Gronská.

První čtyři měsíce života ve vaku
Po březosti trvající kolem 22 až 24 dnů samice klokánka rudohnědého obvykle porodí jediné mládě. Novorozená mláďata váží kolem jednoho gramu a stráví první čtyři měsíce života ve vaku. Poté zůstávají se svou matkou asi dva měsíce, než se osamostatní. Pohlavní dospělost nastává kolem jednoho roku. Maximální věk zvířat v lidské péči byl osm let, v přírodě se dožívají méně.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, klokánek rudohnědý, Olomouc, Zoologická zahrada Olomouc, pavilon, Zoologická zahrada Jihlava, houbaření, netopýři, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Olomouc získala nové klokánky. V přírodě jsou nadšenými houbaři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.