Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Záchranáři v Olomouci otestují v ostrém provozu elektromobil. Dojezd má překročit tři sta kilometrů

Zda se hodí auto využívající pouze elektrický pohon pro potřeby záchranářů budou v ostrém provozu testovat zdravotníci v Olomouci a okolí. Elektromobil Volkswagen ID.4 GTX má Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v zápůjčce a bude sloužit jako lékařský vůz v systému rendez-vous. Na jedno nabití by vozidlo mělo zvládnout 340 až 480 kilometrů a jezdit bude pouze přes den.

Vozový park Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS OK) rozšíří minimálně na tři měsíce elektromobil Volkswagen ID.4 GTX. Stane se součástí sestavy rendez-vous, při které k závažným případům vyjíždí velký sanitní vůz a na místě se setká s posádkou osobního lékařského auta, ve kterém přijíždí řidič-záchranář s lékařem. V tomto systému je v kraji k dispozici 45 sanitek a sedm osobních vozů. K nim se nyní přidá na testovací období elektromobil.

ZZS OK bude v pořadí druhou organizací tohoto typu, která bude při neodkladné přednemocniční péči využívat automobil poháněný čistě elektrickou energií. „Cílem projektu je zjistit, zdali a za jakých podmínek by bylo možné v budoucnu zařadit elektromobily nejen do vozového parku ZZS OK, ale i na další zdravotnické záchranné služby v České republice nastálo,“ objasnila mluvčí krajských záchranářů Lucie Mikisková.

Elektromobil, jehož katalogová cena začíná na 1,6 milionu korun, bude po dobu zápůjčky jezdit v ostrém provozu během denních směn. V noci se pak bude dobíjet v záložních garážích výjezdové základny. „Nabíjení ID.4 GTX probíhá kabelem s koncovkou na 380 V, na což byla výjezdová základna předem připravena,“ podotkla Mikisková.

Nová safari, bistra a infrastruktura. Olomoucká zoo investovala do významných projektů

S několika významnými investicemi pokročila v uplynulých měsících olomoucká zoologická zahrada, projekty mají umožnit výraznější budoucí rozvoj areálu. Takřka třicet milionů korun spolkne projekt rekonstrukce inženýrských sítí, což by mělo...

 

Jízdní vlastnosti, ovládání, dojezd a výbavu vozu si v praxi vyzkouší zdravotničtí záchranáři na pozici řidiče rendez-vous na výjezdové základně v Olomouci na ulici Hněvotínská.

Podle technických specifikací se dojezd elektromobilu Volkswagen ID.4 GTX1 na jedno nabití se pohybuje v rozmezí 340 – 480 kilometrů. Vůz s pohonem všech kol a výkonem 220 kW (299 koní) zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy.

Technické údaje Volkswagen ID.4 GTX
▪️Kapacita baterie: 77 kWh
▪️Pohon: všechna kola
▪️Maximální rychlost: 180 km/h
▪️Komb. spotřeba (Wh/km): 18,6 kW/100 km
▪️Délka: 4582 mm
▪️Šířka: 1852 mm
▪️Výška: 1619 mm
▪️Rozvor: 2769 mm
▪️Celková přípustná hmotnost: 2750 kg
▪️Velikost zavazadlového prostoru: 543 litrů
▪️Provozní hluk: 68 dB
▪️Emise C02: 0 g/km
Zdroj: ZZS OK

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdravotnická záchranná služba, lékařský vůz, elektromobil, Olomoucký kraj, záchranka, sanitka, Volkswagen ID.4, Olomouc, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Volkswagen, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v Olomouci otestují v ostrém provozu elektromobil. Dojezd má překročit tři sta kilometrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.