Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Honeywell podpořil talentované žáky v Lutíně. Propojení školy a praxe je ideální, shodli se ředitelé

PR článek

Už v prvním ročníku se mohou žáci Sigmundovy střední školy strojírenské v Lutíně tak trochu cítit jako členové týmu inovativní firmy Honeywell Aerospace Olomouc. Jedna z předních průmyslových společností v regionu, specializující se na oblast letectví, podpořila praktickou výuku na lutínské škole věnováním desítek souprav pracovního oblečení, které využívají také zaměstnanci závodu v Mariánském Údolí nedaleko hanácké metropole. Nové montérky už začínající obráběči a karosáři oblékají na dílnách, kde je navštívil i generální ředitel Honeywell Aerospace Olomouc Martin Šebesta.

V dílnách Sigmundovy střední školy v Lutíně žáci pracují nejen na svých výrobcích a úkolech, ale hlavně na dovednostech. Díky propracované přípravě je o ně pak zájem v celé řadě výrobních podniků napříč Olomouckým krajem.

Mezi technologickou špičku v oblasti přesahující hranice regionu se v průmyslové výrobě řadí Honeywell Aerospace Olomouc. I Honeywell stále do svých podniků přijímá nové talenty, kteří mohou počítat s pracovním uplatněním a osobním rozvojem. Propojení školy a práce funguje na trase Lutín – Hlubočky Mariánské Údolí už dvacet let. „Uplatnění pro naše absolventy je v podniku Honeywell výborné. Patří mezi několik firem, se kterými máme velmi dlouhou a osvědčenou spolupráci,“ pochvaluje si Pavel Michalík, ředitel Sigmundovy střední školy strojírenské v Lutíně.

Poznatky ze vzdělávání žáků i z dění v praxi si ředitel Michalík vyměnil s neobvyklou návštěvou ve zmodernizovaných dílnách, generálním ředitelem Honeywell Aerospace Olomouc Martinem Šebestou. Ten zavítal do Lutína nejen na exkurzi, ale také na setkání se žáky, kteří nyní na odborném výcviku září v čerstvě vybalených soupravách montérek z Honeywellu.

„Nové oblečení máte k dispozici, důležitější je samozřejmě získat ve škole také co nejvíce znalostí do hlavy a zručnosti do rukou. U nás pak máte dveře otevřené a rádi vás přivítáme v kolektivu,“ popřál Martin Šebesta chlapcům z jedné z výukových skupin v učebně s pětiosým CNC obráběcím centrem.

Generální ředitel Honeywell Aerospace Olomouc Martin Šebesta hovoří se žáky Sigmundovy střední školy strojírenské v Lutíně

Také zde se už sedmým rokem věnuje žákům učitel odborného výcviku Jakub Kaštyl a oceňuje možnosti, které se jim otevírají. „V Honeywellu se jedná o velice atraktivní výrobu. Pro žáky jde o zadostiučinění po úsilí ve škole, kde se takřka všechny potřebné technologie a postupy naučí. Ve firmě Honeywell je pak můžou aplikovat na konkrétní produkty, které se tam vyrábějí. Návaznost na trh práce je pro nás ve škole klíčová. Poptávka po technických oborech je opravdu velká. My se tuhle díru na trhu snažíme zalepit a žáky kvalitně připravit pro jejich budoucí povolání,“ s úsměvem objasňuje lutínský pedagog, který se se žáky úspěšně připravuje i na požadavky leteckého průmyslu. Výrobky, jež olomoucká pobočka Honeywellu směřuje například do strojů Boeing či Airbus, musí splňovat nároky přesnosti na tisíciny milimetru.

I proto je pro podnik potřebné a výhodné již během školní praxe zapojit nadějné žáky a studenty technických oborů. „Je to pro nás určitá forma strategie. Jsme firma, která určuje technologie a neustále roste. To se daří díky zkušeným zaměstnancům. V regionu máme partnerství se školami na všech úrovních vzdělávání. Střední školy jsou pro nás velice důležité. Se školami už spolupracujeme i do takové úrovně, že do učebního programu přijímají konkrétní věci, které potřebujeme, aby budoucí zaměstnanci v leteckém průmyslu uměli. V rámci školy k nám pak chodí na praxi a když školu dokončí, tak k nám rovnou přechází do zaměstnaneckého stavu. Pro obě strany je to ideální stav,“ konstatuje generální ředitel Honeywell Aerospace Olomouc Martin Šebesta.

Nejen ředitel Sigmundovy školy Pavel Michalík pak potvrzuje, že zájem je na pracovním trhu o absolventy široké palety oborů. „Jde například o maturitní obory mechanik seřizovač CNC či tříletý učební obor obráběč kovů CNC, ale i strojní mechanik, karosář nebo nástrojář. To jsou profese, které jsou na trhu nedostatkové. Uvítali bychom víc žáků a firmy by uvítaly víc absolventů,“ dodává ředitel Michalík s tím, že školu aktuálně navštěvuje přes tři sta žáků.

Jedním z nich je i Tomáš Borůvka, který si po absolvování oboru strojní mechanik studium v Lutíně ještě prodloužil. Nyní totiž zdokonaluje své schopnosti jako karosář. Na odborný výcvik do strojírenských dílen už také vyráží v černočerveném pracovním oblečení z Honeywellu. „Jsme rádi, že jsme dostali takové montérky, které jsou pohodlné a z příjemného materiálu. Není to takový ten těžký, tvrdý typ oblečení,“ potěšil Tomáše Borůvku nový úbor, a hlavně náklonnost přední průmyslové firmy. „Určitě je příjemné cítit takový zájem a možnost uplatnění, že se nás firmy snaží nalákat a motivovat, abychom měli výsledky. Myslím, že získat pracovní místo v Honeywellu může být i taková výzva, protože je potřeba být fakt dobrý v tom, co člověk dělá. Letecký průmysl je hodně zajímavý,“ uvažoval žák lutínské střední školy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Škola, výuka, strojírenství, žáci, učitelé, prezentace, Honeywell, Lutín, Sigmundova škola, Olomouc, Honeywell Aerospace Olomouc, střední škola, generální ředitel, dílna, Mariánské údolí, Airbus, Boeing, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honeywell podpořil talentované žáky v Lutíně. Propojení školy a praxe je ideální, shodli se ředitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.