Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Za bruslařskými zážitky do Hluboček či Prostějova. Olomouc kluziště asi dojedná na příští rok

V Olomouci se provoz venkovního kluziště na letošní rok nedojednal, zájemci o dovádění na ledové ploše se ale budou moct vydat do Velké Bystřice, Hluboček či do Prostějova. V krajském městě by se mohla tato atrakce vrátit při příštích vánočních trzích. Na Dolním náměstí už se však zřejmě bruslit nebude.

Novou variantou pro umístění kluziště v Olomouci představuje prostranství tržnice. O této možnosti se podle vedoucího Odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Radima Schuberta jednalo už na letošní zimu. „Letos kluziště nebude do jisté míry z ekonomických důvodů. Nyní řešíme, jak to nachystat pro příští roky. Přece jen se jedná o úžasnou atrakci v centru města,“ říká Radim Schubert.

Platba za instalaci kluziště a spotřebované energie se podle něj pohybovala v řádech stovek tisíc korun, při několikanásobném nárůstu cen elektřiny by částka ještě výrazně narostla.

„Na Dolním náměstí už kluziště zřejmě nebude zejména z důvodů ochrany objektů památkové péče. Tržnice je pořád centrum města a velmi atraktivní lokalita. V dalších letech by se navíc měla změnit a dostat podobu jedenadvacátého století. Pevně věřím, že se kluziště podaří připravit už na příští rok a doufám i ve zlepšení energetické situace,“ podotkl Schubert

Vánoční trhy v Olomouc znají kompletní program. Novinkou je i vycházková stezka

Vánoční trhy v Olomouci se po dvou covidových letech vrací i s plným programem na pódiu u městské radnice. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty známých interpretů i lokálních umělců či školních souborů. V plánu jsou také filmová promítání či...

 

Zimní radovánky na venkovním kluzišti naopak nabídne například zhruba deset kilometrů vzdálená Velká Bystřice nebo Hlubočky, které leží zhruba ještě o pět kilometrů dál od Olomouce. „Energetická krize samozřejmě dostihla i Hlubočky. Ale energie máme ještě zafixované a kluziště postavíme. Na přelomu listopadu a prosince by se mělo kluziště zprovozňovat,“ přislíbil místostarosta Hluboček Pavel Samek.

Obec koupila v minulém roce i vlastní rolbu a vylepšila zázemí, investice tak chce dál využívat. „Letos chceme udělat i půjčovnu bruslí, připravena bude i bruska a sušička na brusle. Bude záležet na samozřejmě na počasí. Nyní se dá říct, že v prosinci a v době Vánoc budeme bruslit. Pak uvidíme, jestli pro nás budou náklady dál únosné. Kluziště není výdělečnou záležitostí, musí se dotovat. Vstupné bude určitě i letos lidové,“ přiblížil místostarosta Samek s tím, že o bruslení byl loni značný zájem zejména o víkendu. Loni sportoviště v této úpravě využívali děti i dospělí až do začátku března. „Je to zajímavá atrakce i ve vazbě na skiareály a kulturní dům, které v obci máme. Jsme prostě takové druhé centrum po Olomouci,“ s úsměvem prohlásil Pavel Samek.

Vánoční strom pro Olomouc znovu dorazí z Hluboček. Náměstí ozdobí krásná jedle

I letos ozdobí olomoucké Horní náměstí vánoční strom z Hluboček. Tentokrát zástupci radnice vybrali zhruba dvacetimetrovou jedli, kterou čeká v polovině listopadu kácení a převoz do krajského města. Týden poté bude následovat slavnostní...

 

Na prosinec chtějí mít připravené kluziště také ve Velké Bystřici. „Určitě budeme přes vánoční prázdniny v provozu, kdy přesně se bruslení rozběhne ještě nebylo stanoveno. Do prosince máme zasmluvněné energie a pokračovat bychom s kluzištěm chtěli také v lednu,“ informovala Martina Skálová, vedoucí Odboru kultury a informací městského úřadu ve Velké Bystřici.

V centru Prostějova bude velmi oblíbená ledová plocha k dispozici pouze jeden měsíc. Podle zástupců radnice si město nemůže nákladný provoz na delší dobu dovolit. „Budeme šetřit, kde se dá, abychom si i letos kluziště mohli dovolit,“ řekl pro web města primátor František Jura (ANO). Město podle něj mírně ubere vánočního osvětlení a výzdoby a bude hledat i další úspory. 

Kluziště bude na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově umístěno od 2. prosince letošního roku do 1. ledna 2023. „Dopoledne bude sloužit především školám a školkám, odpoledne pak široké veřejnosti,“ doplnila mluvčí prostějovské radnice Anna Kajlíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Obec Hlubočky

Štítky Kluziště, zima, atrakce, bruslení, kluziště Olomouc, Velká Bystřice, Hlubočky, Prostějov, Olomouc, energie, Tomáš Garrigue Masaryk, František Jura, ANO 2011, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za bruslařskými zážitky do Hluboček či Prostějova. Olomouc kluziště asi dojedná na příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.