Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Krize na transfuzce zmobilizovala veřejnost i vojáky. Olomoucká nemocnice děkuje za obrovský zájem dárců

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc trápil ještě v minulém týdnu kritický nedostatek dárců krve, nouzovou situaci se ale podařilo obrátit. K darování nejcennější tekutiny se po upozornění nemocnice přihlásila spousta dobrovolníků, k hromadným odběrům dorazili žáci strojírenské školy i vojáci z jihomoravského kraje. Nyní už transfuzka zve zájemce o pomoc ostatním na termíny v závěru listopadu.

V úterý 8. listopadu mělo být transfuzní oddělení FN Olomouc zavřené kvůli dlouho plánovanému sanitárnímu dni. Kvůli kritickému poklesu krevních zásob se ale plány změnily. Z jihomoravských Bučovic dorazily čtyři desítky příslušníků 74. lehkého motorizovaného praporu k hromadnému odběru.

Záchranáři v Olomouci otestují v ostrém provozu elektromobil. Dojezd má překročit tři sta kilometrů

Zda se hodí auto využívající pouze elektrický pohon pro potřeby záchranářů budou v ostrém provozu testovat zdravotníci v Olomouci a okolí. Elektromobil Volkswagen ID.4 GTX má Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v zápůjčce a bude...

Podle zástupců oddělení se nejednalo o první cestu vojáků z Bučovic na olomouckou transfuzku. Jedna z řady návštěv byla dokonce rekordní. V prosinci 2018 jich totiž přicestovalo 57, což byl nejpočetnější hromadný odběr ve FN Olomouc. „Možná bychom dnes ten rekord překonali, ale je složitá doba. Část našich vojáků se vrátila z velkého cvičení v Litvě, někteří zase střeží s policisty hranice. Když ale z transfuzního oddělení zavolali, že by potřebovali pomoci, snažili jsme se dát dohromady maximum možného,“ usmívala se tisková mluvčí praporu rotmistryně Lucie Stehlíková. A nebyla to prý rozhodně návštěva poslední, v lednu by zdravotníci ve spolupráci s vojáky rádi cílili na překonání rekordní hodnoty. Díky návštěvě čtyřiceti urostlých mužů a jedné jejich kolegyně získala transfuzka 19 litrů nejcennější tekutiny.

V poslední době se transfuzní oddělení potýkalo s vážným nedostatkem krve, zejména pak krevní skupiny A. „Na naši výzvu veřejnost naprosto úžasně zareagovala. Díky obrovskému zájmu stávajících dárců i spoustě prvodárců a jejich snaze pomoci našim pacientům máme kapacity na odběr plné krve v průběhu následujících dvou týdnů zcela naplněny. Rádi ale všechny zájemce objednáme na další dny,“ vyjádřila vděčnost zdravotníků vrchní sestra Transfuzního oddělení Michaela Fedorco.

Skrytý nedostatek vitaminu D oslabuje imunitu. Lidé často vůbec nechodí na slunce, říká lékařka

Jedním ze skrytých projevů prospěšnosti pobytu na slunci je vitamin D, který získávají lidé především ze slunečního záření. Život v interiéru ale může způsobit výrazný nedostatek důležité látky, která přispívá k ochraně organismu před infekcemi a...

Společně dorazili v minulém týdnu také žáci Střední průmyslové školy strojnické z Olomouce či ze Střední odborné školy Olomouc. Podpořit zájem o darování krve se rozhodl i šéfkuchař Roman Paulus. Známý odborník s bohatou zahraniční kariérou v oblasti gastronomie krev dosud nedaroval. „Chtěl jsem, ale žil jsem ve Velké Británii a myslel jsem, že se na mě tím pádem vtahuje trvalé vyřazení z dárcovství. Až teď jsem zjistil, že se mě netýká, protože jsem v Londýně byl až po roce 1996,“ vysvětlil.

„Nezůstalo ale jen u darování krve. Roman Paulus by k podobnému kroku rád motivoval i další. Proto pro dárce nachystal hodnotný dárek. Přidejte se k rodině dárců krve, zůstaňte s námi i nadále v kontaktu a brzy se dozvíte, co můžete získat, kromě dobrého pocitu z toho, že vaše krev někomu zachrání život,“ uvedli zástupci transfúzního oddělení na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Transfuzka FN Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, krev, darování krve, vojáci, hromadný odběr, Roman Paulus, Olomouc, Jihomoravský kraj, návštěva, Bučovice, Střední odborná škola Olomouc, Litva, Velká Británie, Londýn, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krize na transfuzce zmobilizovala veřejnost i vojáky. Olomoucká nemocnice děkuje za obrovský zájem dárců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.