Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V přerovském parku Michalov začalo ořezávání stromů. Město vyzývá návštěvníky, aby dávali pozor

Sadaři dnes zahájili bezpečnostní a zdravotní ořez dvacítky stromů v přerovském parku Michalov. Práce potrvají do poloviny prosince, město vyzývá návštěvníky parku, aby dávali pozor. Ořezávání se dočkají stromy na louce a v blízkosti dětských hřišť a cest.

"Provádí se zdravotní řezy, které mají zlepšit zdraví stromů, ať už se jedná o zásahy v koruně odstraňující nevhodně rostoucí či odumírající větve napadené houbami a škůdci, nebo o ošetření starých poranění stromů. Dále se provádějí bezpečnostní ořezy, které řeší suché větve. Dřevinám také odlehčíme od jmelí a ochmetu," sdělila vedoucí provozu zeleně technických služeb Martina Haluzíková.

V Michalově se nachází 1580 dřevin. Za letošní podzimní práce, které dělá odborná firma, město zaplatí 100 tisíc korun.

Nedávno sadaři v Michalově vysázeli také 710 růžovofialových, bílých, červených a oranžových růží. Nahradily původní druhy, které byly v parku už dvě desítky let. Druhy Purple Siluetta, Petticoat, Black Forest Rose a Firebird od německých šlechtitelů nevyžadují téměř žádnou chemickou ochranu, nepodléhají padlí, černé skvrnitosti a ani dalším nemocem.

Motoristé v Přerově už nebudou najíždět na cyklostezku. Město pořídí betonové zábrany

V příštím týdnu bude v ulici Komenského v Přerově instalováno dvaadvacet betonových polokoulí. Město tak reaguje na řidiče, kteří najížděli do prostoru mezi silnicí a cyklostezkou a ničili tak veřejný majetek.

V Přerově a místních částech zároveň probíhá výsadba po pokácených stromech. "Pokud to uložení inženýrských sítí dovolí, tak jsou náhradní výsadby převážně v místech, kde se muselo kácet," sdělil náměstek primátora Přerova Miloslav Dohnal (ODS). Celkem jde o 174 stromů, jako jsou lípy, javory, platany, muchovníky, ambroně, jírovce či švestky, a o 643 keřů za 535 tisíc korun.

"Například ambroň není příliš náročná a je to poměrně malý strom, který odolává městskému prostředí. Na podzim se její listy krásně zbarví do červena. Naopak v extravilánu se snažíme vracet původní a ovocné druhy dřevin, jako příklad mohu uvést výsadbu švestek v Kočířích," upřesnil v tiskové zprávě náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky park, ořez, prořezávání, Michal, návštěvníci, pozor, výzva, radnice, technické služby, Přerov, strom, ODS, Firebird

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V přerovském parku Michalov začalo ořezávání stromů. Město vyzývá návštěvníky, aby dávali pozor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.