Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Kraj zve k poznání Arcibiskupské stezky. Trasa vede z Kopečku až na Velehrad

Příběh a trasu mezinárodní turistické Cyrilometodějské stezky přibližují v Olomouci nové propagační panely. Projekt se řadí mezi 48 certifikovaných Kulturních stezek Rady Evropy. Od Svatého Kopečku u Olomouce se mohou lidé vydat až na Velehrad po nově značené stezce nazvané Arcibiskupská.

Před budovou sídla Olomouckého kraje a krajského úřadu nedaleko hlavního vlakového nádraží si mohou zájemci prohlédnout informační panely o Cyrilometodějské stezce.

„Olomoucký kraj zajistil ve spolupráci s Evropskou kulturní stezkou sv. Cyrila a Metoděje a Centrálou cestovního ruchu Olomouckého kraje zhotovení propagačních panelů, které informují o projektu Cyrilometodějské stezky,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Barbora Svobodová.

Značená Cyrilometodějská stezka využívá trasy Klubu českých a slovenských turistů a čítá dohromady asi 750 kilometrů. Stávající směrovky turistického značení jsou doplněny modrým logem Cyrilometodejské stezky mezi vzdáleností a názvem cíle uvedeným na cedulce.

Projekt má hned několik cílů – posílit povědomí o cyrilometodějském a slovanském odkazu, společných hodnotách, přiblížení historie regionu a také podporu turistického ruchu.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního...

 

Panely informují nejen o rozsáhlé síti dálkových tras, ale také o nově vyznačené stezce v Olomouckém kraji. Ta nese název Arcibiskupská a vede atraktivními místy po stávajícím turistickém značení ze Svatého Kopečku u Olomouce až na Velehrad.

„Vždy je skvělé, když se zážitky z výletů spojí také s něčím poučným. A právě to Arcibiskupská stezka nabízí. Trasa je vedena přes Velkou Bystřici, statutární město Olomouc, Velký Týnec, kolem Dubu nad Moravou a dál přes Tovačov, Kojetín a Kroměříž s mnoha zajímavými zastaveními,“ objasnila Milada Sokolová (ODS), uvolněná zastupitelka pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Cyrilometodějská stezka mapuje příběh Konstantina a Metoděje i jejich žáků a přibližuje historii slovanské kultury. Tradiční trasa míří přes Přerovsko na Svatý Hostýn a dále na Velehrad, kde se stezka sbíhá z různých směrů. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Turistika, výlet, historie, Cyrilometodějská stezka, Arcibiskupská stezka, Olomoucký kraj, Olomouc, Velehrad, projekt, Kopeček (Bobravská vrchovina), Rada Evropy, Svatý Kopeček, cestovní ruch, Cyril a Metoděj, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zve k poznání Arcibiskupské stezky. Trasa vede z Kopečku až na Velehrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.