Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Lidé z Hranic hlasují pro vodní dětské hřiště nebo lavičku Václava Havla. Město má opět participativní rozpočet

Obyvatelé Hranic na Přerovsku mohou po dvouleté koronavirové pauze opět hlasovat o rozdělení peněz z takzvaného participativního rozpočtu. Město na něj vyčlenilo milion korun, mezi návrhy, které dostaly zelenou, je například lavička Václava Havla, hřiště na discgolf nebo vodní dětské hřiště u letního kina.

Letos se sešlo devět návrhů. "Ačkoliv v nastávajícím hlasování může uspět jeden, maximálně dva návrhy, pokud se společně vejdou do limitu jednoho milionu korun, všechny návrhy, včetně těch vyřazených, jsou velmi podnětné a město se jimi bude dále zabývat i mimo rámec participativního rozpočtu," uvedli zástupci radnice.

Mezi návrhy je vybudování venkovní lezecké stěny u Plovárny, hřiště pro discgolf či Lavičky pro Václava Havla, která již byla instalována v mnoha tuzemských městech i v zahraničí. V Hranicích navrhují obyvatelé města její umístění na prostranství mezi zámkem a hotelem. Lidé z participativního rozpočtu žádají o peníze také na opravu dlážděného chodníku v Dvořákově stromořadí, nejpoužívanější pěší cestu mezi parkem v Hranicích a kolonádou v Teplicích nad Bečvou, a opravu chodníku ve sportovním areálu ve Valšovicích. Šestým návrhem je vybudování vodního dětského hřiště, kde by se děti mohly v letních měsících zchladit. Hlasovat o návrzích mohou lidé do konce listopadu.

Obyvatelé Hranic si prosadili novou trasu vysokorychlostní železnice. Půjde dál od domů

Obyvatelé Drahotuš u Hranic na Přerovsku si prosadili jinou trasu plánované vysokorychlostní železnice, po které se mají vlaky v budoucnu řítit až třistakilometrovou rychlostí. Správa železnic nyní přišla s variantou, která je ve větší...

V minulosti obyvatelé Hranic tímto způsobem vybrali hřiště na plážový volejbal na Plovárně.

Participativní rozpočet, který umožňuje občanům města zapojit se do rozhodování o tom, na jaké účel má být vynaložen milion korun z rozpočtu města, schválili zastupitelé Hranic v dubnu roku 2019, mezi prvními v Olomouckém kraji. Jeho smyslem je zapojit obyvatele do dění ve městě. Podobnou cestou se vydal před Hranicemi Jeseník, letos tento rozpočet schválil například také Přerov, který na projekty vyčlenil 1,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky rozpočet, hlasování, obyvatelé, lavička, Havel, Hranice, Václav Havel, dětské hřiště, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Hranic hlasují pro vodní dětské hřiště nebo lavičku Václava Havla. Město má opět participativní rozpočet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.