Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z rozhlasu v Olomouci zazní Modlitba pro Martu. Oslavy 17. listopadu plánují i další města

Také města a obce v Olomouckém kraji se připojí k oslavám Dne boje za svobodu a demokracii či Mezinárodního dne studenstva. K výročí 17. listopadu 1989 zazní v Olomouci skladba ikonická Modlitba pro Martu. Ve Šternberku se uskuteční slavnostní koncert na počest státního svátku.

Připomínkou dvou významných studentských protestů proti totalitě v letech 1939 a 1989 bude 17. listopadu od 11 hodin tradiční pietní akt  u Památníku bojovníků za svobodu a demokracii před Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci.

Olomouc se připojí také k celorepublikovým oslavám 17. listopadu. „Nezisková organizace Díky, že můžem pořádá oslavy již devátým rokem na Národní třídě v Praze, aby připomínala hodnotu života ve svobodě a demokracii. Olomouc se společně s dalšími městy připojí, a to reprodukcí známé písně Marty Kubišové Modlitba pro Martu, která ve čtvrtek 17. listopadu přesně v 17:11 hodin zazní z městského rozhlasu v ulicích,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Živá produkce Modlitby pro Martu se uskuteční tradičně přímo na Národní třídě v Praze, kde zazní hlasem herečky Bereniky Kohoutové. Živé vysílání z Národní třídy bude možné sledovat také přes facebookovou událost "Korzo Národní: Modlitba pro Martu".

Na 17:11 je v plánu také setkání v Prostějově u sochy T. G. Masaryka v centru města. „Již řadu let je v Prostějově krásným zvykem, že se v tento den, symbolicky v 17:11 hodin, setkávají na náměstí T.G. Masaryka prostějovští občané, kteří chtějí společně upozornit na to, že svoboda a demokracie nejsou prázdná slova. Zvláště v těchto měsících, kdy sledujeme statečný boj občanů Ukrajiny, je důležité si znovu připomenout, že i naše svoboda není samozřejmost,“ uvedli na sociálních sítích zástupci koalice Prostějov Na rovinu. Na programu bude také tradiční vytvoření hořícího havlovského srdce z malých čajových svíček.

Lidé z Hranic hlasují pro vodní dětské hřiště nebo lavičku Václava Havla. Město má opět participativní rozpočet

Obyvatelé Hranic na Přerovsku mohou po dvouleté koronavirové pauze opět hlasovat o rozdělení peněz z takzvaného participativního rozpočtu. Město na něj vyčlenilo milion korun, mezi návrhy, které dostaly zelenou, je například lavička Václava...

 

Ve Šternberku si lidé připomenou výročí událostí 17. listopadu v kostele Zvěstování Panny Marie. „Varhany rozezní jeden z našich nejlepších improvizátorů Vladimír Roubal, na trubku ho doprovodí koncertní mistr Hudby Hradní stráže a Policie České republiky Jan Verner a zpěvem naplní monumentální prostor kostela sopranistka Jana Koucká-Bínová a mezzosopranistka Edita Adlerová,“ informovala šternberská tisková mluvčí Irena Černocká.

Netradiční návrat do zachovalého objektu z dob minulého režimu nabízí 17. listopadu v minulosti přísně utajovaný objekt vojenské komunikační sítě v Přáslavicích nedaleko Olomouce.

Podzemní areál ze 70. let měl soběstačně fungovat i za podmínek válečného konfliktu či blízkého jaderného výbuchu. Na čtvrtek je připravena prohlídka ve 13 hodin a další o hodinu a půl později. „Žádné jiné datum se k historii bunkru neváže zřejmě více, než právě Sametová revoluce a konec studené války. Hodinová prohlídka je určená nejen fandům vojenské historie, ale všem, kteří se o nedávné minulosti naší vlasti chtějí dozvědět více,“ pozvali zástupci organizace Bunkr Přáslavice.

Čtyřpodlažní objekt podléhal nejvyššímu stupni utajení a byl kompletně odtajněn teprve v roce 2016. Jako jediný svého druhu na území České republiky a Slovenska je přístupný veřejnosti.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Andreáš

Štítky 17. listopad, modlitba pro Martu, státní svátek, oslavy, vzpomínka, koncert, Bunkr Přáslavice, Olomouc, Šternberk, Prostějov, slavnost, demokracie, Sametová revoluce, Olomoucký kraj, Národní třída, Praha, Tomáš Garrigue Masaryk, Univerzita Palackého v Olo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rozhlasu v Olomouci zazní Modlitba pro Martu. Oslavy 17. listopadu plánují i další města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.