Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Nejcitovanějším vědcem univerzity je odborník na rostlinné hormony Ondřej Novák z přírodovědecké fakulty

Jediným zástupcem Univerzity Palackého v Olomouci na letošním seznamu nejcitovanějších vědců světa Highly Cited Researchers je odborník na rostlinné hormony Ondřej Novák z Laboratoře růstových regulátorů, společného pracoviště přírodovědecké fakulty a Ústavu experimentální botaniky.

3D tiskárny na Přírodovědecké fakultě vyrábí hmatovou hru. Pomůže nevidomým i při výuce geometrie

Odborníci z katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připravili hmatovou hru pro nevidomé a slabozraké děti. Hra nazvaná Trojúhelníkové puzzle může také pomoci při výuce geometrie na základních školách. Katedra už...

"Být v žebříčku je skvělá věc a je za tím hodně práce. Nejen mé, ale všech kolem mě, kolegů a spolupracovníků z naší univerzity i Akademie věd," uvedl v tiskové zprávě Ondřej Novák, který pracuje v Laboratoři růstových regulátorů, což je společné pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Novák se věnuje biosyntéze a metabolismu rostlinných hormonů, zkoumá vztahy mezi chemickou strukturou a biologickou aktivitou hormonů a zabývá se zjednodušením extrakčních metod pro izolaci biologicky aktivních látek.

Seznam Highly Cited Researchers 2022 obsahuje 6938 vědců z celého světa, jejichž práce jsou za poslední desetiletí nejčastěji citovány. Mezi jedno procento nejcitovanějších vědců se letos zařadilo deset odborníků z tuzemska, Petra Baldriana, Francesca de Bello, Jana Pergla a Petra Pyška z Akademie věd ČR, Dmitriy Chudakov z Masarykovy univerzity Brno, Jiří Jaromír Klimeš z VUT Brno, Ladislav Krištoufek z Karlovy univerzity v Praze, Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni a Jan Vymazal z České zemědělské univerzity v Praze.

Na prvním místě skončily Spojené státy americké s 2764 nejcitovanějšími vědci. Druhé místo patří Číně s 1169 výzkumníky a třetí místo Velké Británii s 579 vědci. Následují Německo, Austrálie, Kanada, Nizozemsko, Francie a Švýcarsko. Nejlepší desítku uzavírá Singapur.

Ohodnoť článek

Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky citace, vědec, seznam, Highly Cited Researchers, Ondřej Novák, přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého, Olomouc, fytohormon, Univerzita Palackého v Olomouci, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Ústav experimentá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejcitovanějším vědcem univerzity je odborník na rostlinné hormony Ondřej Novák z přírodovědecké fakulty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.