Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

3D tiskárny na Přírodovědecké fakultě vyrábí hmatovou hru. Pomůže nevidomým i při výuce geometrie

Odborníci z katedry experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého připravili hmatovou hru pro nevidomé a slabozraké děti. Hra nazvaná Trojúhelníkové puzzle může také pomoci při výuce geometrie na základních školách. Katedra už zahájila sériovou výrobu na svých 3D tiskárnách.

„Naše geometrická hra je primárně určena pro děti se zrakovým postižením, u kterých je velmi důležité povzbuzovat a podporovat geometrii ve vzdělávacích aktivitách. Pro nevidomé děti je totiž obvykle značně obtížné vypořádat se s prostorem a jeho zákonitostmi,“  uvedla autorka hry Jana Slezáková. Podle ní také jejich učitelé geometrii zanedbávají a považují ji za nesplnitelnou výzvu.

Jana Slezáková se dlouhodobě zabývá didaktikou matematiky, problematikou prostorové a rovinné představivosti žáků ve věku 11 až 16 let a řešením geometrických úloh bez výpočtu. Trojúhelníkové puzzle jsou její druhou hrou v pořadí. 

Vědci z Univerzity Palackého chystají prototyp nového druhu superkondenzátoru

Na Univerzitě Palackého v Olomouci byl slavnostně zahájen mezinárodní projekt propojující výzkum v oblasti uchovávání elektrické energie s praxí. Vědci vyvinuli nanomateriál, který se jeví jako vhodný k ukládání elektrické energie.

Trojúhelníkové puzzle obsahuje základní šablonu, do které se bez překrytí vkládají další tři nebo čtyři moduly. Úkolem hráče je umístit moduly tak, aby vyplnily bez překrytí celou šablonu. Sada obsahuje 11 takových modulů, které se skládají z různých geometrických tvarů. „Trojůhelníkové puzzle je proto vhodným doplňkem i ve výuce geometrie, neboť podporuje rozvoj manipulativních činností, rozvíjí geometrické a kombinační myšlení, napomáhá tvořivosti a podněcuje kreativitu,“ vysvětlila Slezáková.

Hra je vyráběna pomocí 3D tiskáren na katedře experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty UP. „Vzhledem k malému objemu zakázky a vysoké variabilitě výroby byl zvolen tento postup. Největší výhodou je, že lze kdykoliv modifikovat tištěné součásti podle potřeb zákazníka, který si může zvolit velikost hmatových bodů či barvu,“ doplnil Martin Ochmann z katedry experimentální fyziky.

Nová hmatová hra byla konzultována s předsedou Oblastní pobočky Sdružené organizace nevidomých a slabozrakých Olomouc (SONS) Janem Příborským, který jako nevidomý hru sám testoval. O hru projevily zájem prodejny SONS a Tyflopomůcky Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Slezáková

Štítky geometrie, experimentální fyzika, 3D puzzle, Univerzita Palackého, nevidomí, výuka, puzzle, fyzika, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

3D tiskárny na Přírodovědecké fakultě vyrábí hmatovou hru. Pomůže nevidomým i při výuce geometrie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.