Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Vedení Olomouce projedná návrh rozpočtu. Počítá s nárůstem provozních výdajů a omezením investic

Se schodkem 164 milionů korun počítá návrh rozpočtu města Olomouce na příští rok, rozdíl mezi příjmy a výdaji by tak měl být takřka stejný jako minulý rok. Na obou stranách rozpočtu počítá vedení města s nárůstem okolo 290 milionů. Výrazně více peněz pak zamíří na provozní výdaje krajského města.

Vedení Olomouce muselo v krátkém čase po zářijových komunálních volbách připravit návrh městského rozpočtu na příští rok. Ten počítá s růstem příjmů o 290 milionů korun na 3,017 miliardy. Výdaje města by se v roce 2023 měly zvýšit o 291 milionů korun na 3,18 miliardy.

Schodek 164,1 milionu korun radnice pokryje pomocí úvěrů i zapojením sedmdesátimilionového přebytku z letošního roku. Předlohu rozpočtu už schválila městská rada a v prosinci ji projedná městské zastupitelstvo.

Návrh rozpočtu Olomouce na rok 2023 pracuje s předpokladem růstu daňových příjmů. Město počítá s vyššími výnosy daně z příjmů právnických i fyzických osob a daně z přidané hodnoty.

Olomouc přesune novoroční ohňostroj na nové místo. Diskutovalo se i o dronové show

Příchod nového roku po časech covidových omezení oslaví město Olomouc ohňostrojnou show. Po rozsáhlé rekonstrukci olomoucké radnice už se tentokrát nebude ohňostroj odpalovat na Horním náměstí. Prostory pro pyrotechnické efekty nabídne Korunní...

Provozní výdaje města mají příští rok ve srovnání se schváleným letošním rozpočtem vzrůst z 2,210 miliardy na 2,659 miliardy korun. Upravený rozpočet na letošní rok počítá s provozními výdaji 2,504 miliardy korun. Výdaje města na mzdy mají příští rok činil bezmála 620 milionů korun, zatímco schválený rozpočet na letošní rok obnášel 543 milionů korun. Dodatečně byly tyto výdaje v upraveném rozpočtu zvýšeny na 594 milionů.

Za objednávku služeb u městských akciových společností radnice příští rok zřejmě utratí 817,6 milionu korun. V letošním rozpočtu na tuto položku vyčlenila 671,5 milionu korun a následně byla upravena na 694,7 milionu korun.

Více peněz stojí kvůli rostoucím nákladům například provoz městské hromadné dopravy. Pro dopravní podnik a další smluvní dopravce počítal loňský rozpočet s 339 miliony korun, aktuální návrh počítá s částkou takřka 416 milionů.

Po konci výluk přestala v Olomouci jezdit tramvaj U. Dopravní podnik preferuje jiný model

S ukončením několika významných dopravních staveb, které ovlivňovaly provoz tramvajové trati v Olomouci, skončil také provoz linky U. Ta propojovala přes centrum města olomoucké části Neředín a Nová Ulice. Část cestujících si tuto možnost...

Návrh rozpočtu Olomouce na příští rok počítá se snížením kapitálových výdajů, které směřují do modernizace a rozšíření obecní infrastruktury. Ve schváleném rozpočtu na letošní rok obnášely 680 milionů korun a v průběhu roku byly zvýšeny na 1,127 miliardy korun. Návrh rozpočtu na příští rok je postaven na částce 522 milionu korun. Z toho na nové investice připadá 133,9 milionu a na rozestavěné projekty 99,3 milionu. Na obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastrukturu radnice příští rok plánuje vyčlenit 105 milionu korun.

Vedení radnice příští rok cílí na snížení zadluženosti města. Zatímco na konci letošního roku budou jeho dluhy obnášet celkem 1,819 miliardy korun, tak příští rok mají klesnout na 1,679 miliardy korun. Snižovat se zadluženost města má i v následujících letech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Olomouc, rozpočet, investice, politika, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Olomouce projedná návrh rozpočtu. Počítá s nárůstem provozních výdajů a omezením investic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.