Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Olomouc přesune novoroční ohňostroj na nové místo. Diskutovalo se i o dronové show

Příchod nového roku po časech covidových omezení oslaví město Olomouc ohňostrojnou show. Po rozsáhlé rekonstrukci olomoucké radnice už se tentokrát nebude ohňostroj odpalovat na Horním náměstí. Prostory pro pyrotechnické efekty nabídne Korunní pevnůstka.

Co říkáte na novoroční městské ohňostroje?

Celkem hlasovalo794 čtenářů

Otázka novoročního ohňostroje byla podle mluvčí olomoucké radnice Radky Štědré předmětem delší diskuze. „Variant bylo víc, jednalo se o dronové show, videomappingu, klasickém ohňostroji i o úsporné možnosti bez ohňostroje,“ prozradila mluvčí Olomouce.

Vedení města se rozhodlo pro tradiční termín i podobu novoročních oslav, příznivci světelných efektů na večerní obloze se mohou 1. ledna od 18 hodin těšit na klasický ohňostroj.

Města v kraji už mají nové jehličnaté dominanty. Kdy se vánoční stromy rozsvítí?

V jednom z prvních termínů napříč Českou republikou začaly tradiční vánoční trhy v Olomouci, další města v regionu plánují symbolické zahájení adventu zejména v závěru tohoto týdne. Vánoční stromy dekorují pracovníci v Přerově, Prostějově,...

Ten má být nákladově vhodný do úsporného režimu více než třímiliardového městského rozpočtu, cenově by se objednávka měla vejít do sta tisíc korun. „Někteří lidé si myslí, že ohňostrojná show stojí například kolem milionu, částka je ale nižší. Olomouc vyjde na 75 tisíc korun. Pokud by se jednalo například o dronovou show, tak ta by pro potřebný efekt stála nepoměrně víc peněz než ohňostroj,“ podotkla mluvčí Štědrá.

Změní se tak pouze místo, ze kterého budou pyrotechnické prvky vylétávat k obloze. Vhodný prostor nabízí Korunní pevnůstka na okraji Bezručových sadů. „Použijeme stejný formát jako byl nedávno při oslavách 28. října, lidé si ohňostroj pochvalovali,“ poznamenala Radka Štedrá s tím, že na náměstí  je nyní odpalování ohňostrojů komplikovanější záležitostí.

FOTO a VIDEO: Rozsvícení stromu v Olomouci přilákalo davy. Jedle dostala jméno Perníček

Na první pokus a bez jakýchkoliv komplikací se rozzářila patnáctimetrová vánoční jedle na olomouckém Horním náměstí. Strom před orlojem dostal jméno Perníček, vedení města vybíralo tentokrát z rekordního počtu návrhů. Symbolický start...

„Před rekonstrukcí radnice se mohl dělat ohňostroj ze střechy této budovy, ale po opravě už je to problematické. Z bezpečnostních důvodů je v centru města také složité zajistit odpalování ohňostroje ze země,“ objasnila olomoucká mluvčí.

Novoroční ohňostroj plánuje na stejný termín i Přerov u řeky Bečvy, ještě předtím proběhne Mikulášská ohňostrojná show na přerovském náměstí T. G. Masaryka. Ta je v plánu 5. prosince od 18. hodin. Prostějov oslaví s pyrotechnikou silvestr, ohňostroj se bude konat u radnice 31. prosince od 20 hodin.

Ohodnoť článek

Foto FB Olomouc Tourism

Štítky Ohňostroj, novoroční ohňostroj, ohňostroj Olomouc, Nový rok, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc přesune novoroční ohňostroj na nové místo. Diskutovalo se i o dronové show  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.