Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prostějov chystá na Silvestra precizní ohňostrojnou show. Bude čtyřikrát dražší než v Olomouci

Po covidové odmlce se mohou příznivci pyrotechnických efektů opět těšit na novoroční či silvestrovské ohňostroje v režii měst a obcí. Slavnostní ohňostrojné ukončení roku ve velkolepějším pojetí plánuje Prostějov, který bude mít přibližně čtyřikrát nákladnější show než Olomouc či Přerov.

Vedení měst v Olomouckém kraji přistoupilo k novoročním a silvestrovským oslavám různě. V Olomouci je v plánu objednání ohňostroje na 1. ledna 2023 do areálu Korunní pevnůstky, jeho cena by se podle mluvčí radnice Radky Štědré měla pohybovat okolo 75 tisíc korun.

V Přerově proběhnou v následujících týdnech hned dva ohňostroje. Mikulášský se bude konat na náměstí T. G. Masaryka 5. prosince, novoroční pak u řeky Bečvy ve stejném termínu jako v Olomouci, tedy 1. ledna od 18 hodin. Za dvě patnáctiminutové show zaplatily Kulturní a informační služby města Přerova podle databáze smluv dohromady 155 tisíc korun.

Co říkáte na novoroční městské ohňostroje?

Celkem hlasovalo794 čtenářů

Okolo patnácti minut by měl trvat také silvestrovský ohňostroj v Prostějově, jeho začátek je na programu 31. prosince od 20 hodin. „Půjde o show kombinující hudbu, mluvené slovo a pyrotechnické efekty. Hlavním motivem ohňostroje je příchod Pernštejnů do Prostějova,“ informovala náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS).

Komplexnější pojetí silvestrovské oslavy si vyžádalo i vyšší náklady oproti Olomouci či Přerovu. Zakázka má podle webu města hodnotu 290 tisíc korun, stejně jako při poslední objednávce v roce 2019. Show před prostějovskou radnicí zajišťuje olomoucká společnost Pyro & Art, která obstarala i nedávný ohňostroj na Korunní pevnůstce v krajském městě. Stejný formát jako 28. října chce Olomouc využít i na Nový rok.

„V Prostějově je ohňostroj úplně jiný a za jiné peníze. Jde opravdu o precizní zpracování i s mluveným slovem o historii města. Je to zcela odlišná úroveň,“ porovnává jednatel firmy Pyro & Art Radek Ostrčil.

Olomouc přesune novoroční ohňostroj na nové místo. Diskutovalo se i o dronové show

Příchod nového roku po časech covidových omezení oslaví město Olomouc ohňostrojnou show. Po rozsáhlé rekonstrukci olomoucké radnice už se tentokrát nebude ohňostroj odpalovat na Horním náměstí. Prostory pro pyrotechnické efekty nabídne Korunní...

Vedení Prostějova přistoupilo v některých oblastech k úsporným opatřením, ty se dotkly i kulturního programu v centru města v předvánočním období. Podle opozičního zastupitele Petra Ošťádala (Na rovinu!) je otázkou, zda rozsáhlý ohňostroj zapadá do kontextu úspor. „Když se na odboru správy a údržby majetku města přemýšlí, že se odpojí každá druhá lampa veřejného osvětlení a mezitím máme velký ohňostroj a kluziště, tak je to trochu divné. Ale rozumím vedení města, proč to dělá. Je politicky nevděčné takové akce zakázat i povolit. Když už se má šetřit, tak by se mělo všude. Ohňostroj mohl být levnější a menšího rozsahu. Ale je to taky otázka priorit a individuálního vkusu, na druhou stranu na ohňostroj jezdí i lidé z okolí,“ uvažuje Ošťádal.

Primátor František Jura (ANO) vnímá tento formát zakončení roku jako osvědčený. „S touto společností máme dobré zkušenosti a z naší strany nebyly za dobu spolupráce k její činnosti vážnější připomínky,“ uvedl Jura pro web města.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ohňostroj, silvestr, Nový rok, silvestrovský ohňostroj, novoroční ohňostroj, Olomouc, Prostějov, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chystá na Silvestra precizní ohňostrojnou show. Bude čtyřikrát dražší než v Olomouci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.