Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Hasičský záchranný sbor rozdával medaile. Ocenil i dva chlapce za záchranu života

Příslušníci Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje převzali ve středu Medaile Za Zásluhy. Oceněno bylo více než 40 hasičů. Uděleno bylo také sedm Medailí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Dvě z nich chlapcům, kteří na konci října pomohli svému kamarádovi, který spadl do odkryté jímky.

Dva chlapci Jan Nesvadba Daniel Kohout zachránili na konci října svému kamarádovi život. Při stavění bunkru v areálu staré cihelny v Uničově spadl jeden z nich do odkryté jímky, které byla zaplněna vodou. Chlapci mu do dvoumetrové hloubky naházeli větve a dřevo, aby se měl čeho chytit, a přivolali hasiče.

"Oba hoši svému kamarádovi naprosto ukázkovým jednáním zachránili život. Ve studené a hluboké vodě jde o minuty, takže situaci odhadli dokonale a zavolali pomoc dřív, než kamarád zmizel pod hladinou," popsal již v minulosti velitel zásahu Ivan Urban. Chlapci tak ve středu z rukou krajského ředitele Karla Kolaříka převzali medaile HZS Olomouckého kraje za záchranu života.

Stateční chlapci zachránili v Dolní Sukolomi kamaráda, který při stavbě bunkru spadl do jímky a mohl se utopit

Drama prožili dnes odpoledne tři kamarádi v Dolní Sukolomi u Uničova. Při stavbě bunkru jeden z nich spadl do jímky, kamarádi mu duchapřítomně do dvoumetrové hloubky hodili větve, aby se neutopil, a okamžitě zalarmovali hasiče. Ti hocha ze...

Předány byly také Medaile za věrost II. a III. stupně. Medailí druhého stupně bylo oceněno 19 příslušníků, kteří příkladně plnili své služební povinnosti a slouží déle než 20 let. Medaili třetího stupně převzalo 18 příslušníků za službu převyšující deset let.

Dalším oceněným medailí HZS Olomouckého kraje byl také Lukáš Zapletal, který slouží na olomoucké stanici jako strojník. Ten se velkou měrou podílel na záchraně života staršího muže, který spadl do hluboké studny. "Nadstrážmistr Zapletal projeil svou statečnost a notnou dávku odvahy, i přes hrozící nebezpečí se na laně za mužem spustil a ze studny jej ve spolupráci s kolegy vyprostil," uvedla v tiskové zprávě mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová.

Krajský ředitel také ocenil "Vynikající spolupráci a rozvoj integrovaného záchranného systému". Medaili tak převzal hejtman Josef Suchánek, ředitel olomouckého krajského policejního ředitelství Tomáš Landsfeld, ředitel FN Olomouc Roman Havlík a ředitel ostravského Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Karel Tošenovský.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, medaile, ocenění, medaile Za Věrnost, HZS Olomouckého kraje, záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičský záchranný sbor rozdával medaile. Ocenil i dva chlapce za záchranu života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.