Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Olomoučan zdolal rekord v jízdě na spinningovém kole. Šlapal na něm 24 hodin

Michal Sláma překonal český rekord v jízdě na spinningovém kole. Nasedl na něj v pátek v 10 hodin a sesedl z něj přesně po 24 hodinách. Tento výkon byl vyvrcholením dobročinné sbírky Pomáháme ON|KOLO|GICKÝM pacientům. Během jeho jízdy lidé přispěli dalšími 12 tisíci korunami.

Michal Sláma se pro pomoc dětským onkologickým pacientům nerozhodl náhodou. Sám totiž mezi ně v minulosti patřil. Ve třech letech mu by diagnostikován Wilmsův tumor, vzácný ledvinový nádor, který postihuje obzvláště děti v předškolním věku. Nádor napadl okolní lymfatické uzliny a metastázoval do plic. Sláma podstoupil v pražském Motole operaci, která mu dala další šanci k životu, přišel při ní však o ledvinu. Tato sbírka tak má fungovat i jako poděkování sestrám a lékařům. 

Na výkon se nijak zvlášť fyzicky nepřipravoval. Je trenérem v posilovně, a tak to, podle něj, bylo spíše o hlavě. "Nejhorší krizi jsem měl v pátek kolem 16:00, začalo mě hodně bolet koleno. Na noc už jsem byl připravený, zkoušel jsem dvanáctihodinovou noční jízdu," vysvětlil. Velkou podporu měl Sláma od lidí, kteří mohli jeho výkon sledovat jak online, tak i ve výloze posilovny. 

Stovky adventních věnců a ozdob z olomoucké dětské kliniky: výtěžek pomůže malým pacientům

Dvě tradiční dobročinné akce na podporu vážně nemocných dětí a jejich rodin se rozbíhají v těchto dnech v Olomouci. Na Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc začal další ročník Věncování a od příštího týdne zamíří do prodeje po celé České...

Sláma si během celé doby udržoval průměrnou ryhlost mezi deseti a patnácti kilometry za hodinu. Během jízdy pil, jedl i vykonával všechny nezbytné potřeby. "Občas jsem při tom koukal na fotbal, nebo si zahrál Spidermana, musel jsem ale u toho střídat pozice na kole," uvedl. Lidé mu k přímému přenosu i na výlohu posilovny psali povzbudivé vzazy a vyjadřovali respekt. "Vyhrál jsi větší bitvu! Bude fajn," zněl například jeden z nich.

Tento pokus o zdolání rekordu měl upozornit na sbírku Pomáháme ON|KOLO|GICKÝM pacientům. Ta je určená pro dětské kliniky fakultních nemocnic v Olomouci a Praze-Motole. Lidé do ní zatím přispěli přes 79 tisíc korun. Sbírka probíhá na platformě Znesnáze a potrvá ještě třináct dní. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Michal Sláma

Štítky rekord, Olomouc dobročinná sbírka, onkologie, spinningové kolo, 24 hodin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučan zdolal rekord v jízdě na spinningovém kole. Šlapal na něm 24 hodin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.