Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Dům dětí a mládeže v Olomouci prošel rozsáhlou opravou. Do úpravy fasády promluvili i rorýsové

Komfortnější prostředí s novou vzduchotechnikou a dvěma zimními zahradami mají k dispozici uživatelé Domu dětí a mládeže v Janského ulici v Olomouci. Rekonstrukce se zaměřila zejména na snížení energetické náročnosti budovy a vyšla na více než třináct milionů korun.

Dům dětí a mládeže (DDM) má nyní nejen novou zateplenou fasádu, okna a dveře, ale také hnízdní dutiny pro chráněné opeřence, kteří si lokalitu oblíbili. „Na fasádě bylo vytvořeno 24 ptačích budek pro rorýse obecného, který svým hnízděním v létě průběh stavby tak trochu komplikoval,“ podotkl mluvčí DDM Radek Ježowicz.

Práce probíhaly od června, celý projekt se podařilo dokončit a slavnostně předat na začátku prosince. „V době rozhodování o spuštění tohoto stavebního projektu ještě nebyla ukrajinská válka a energetická krize. Takže mohly úpravy objektu proběhnout v klidu a standardně. Do ostatních budov kraje nyní investujeme a projektujeme v časové tísni, vyvolané potřebami dalších úspor. Tak, abychom tuto situaci všichni dobře zvládli,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirStan). Právě hejtmanství toto volnočasové centrum pro děti, mládež a dospělé zřizuje a opravu výrazně finančně podpořilo.

Kraj řeší jak zvýšit energetickou soběstačnost. Do vylepšení budov chce dát přes miliardu

Složitou otázkou výrazně zvýšených nákladů na energie se zabývá také vedení Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací. Hejtmanství spravuje takřka 150 budov, celkově se roční výdaje na energie pohybovaly okolo 145 milionů korun ročně. V...

Technici do objektu namontovali také vzduchotechniku, která zajistí automatické větrání a chlazení společných prostor. Olomoucký kraj investoval do oprav jedenáct miliónů korun.

Ředitelka DDM Olomouc Kateřina Kosková poděkovala zaměstnancům za úspěšný start nového školního roku ve ztížených podmínkách a vyjádřila radost, že se i navzdory komplikacím vzniklým v souvislosti s rekonstrukcí podařilo zahájit činnost kroužků v obvyklých termínech.

„Podporujeme a staráme se o krajská střediska volného času. Tato investiční akce stála kraj mnoho peněz, které byly využity na dobrou věc. Přeji si, aby se tu líbilo jak zaměstnancům, tak hlavně dětem, kteří zde tráví svůj volný čas,“ dodal v tiskové zprávě krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (TOP09).

Ohodnoť článek

Foto Dům dětí a mládeže Olomouc, Olomoucký kraj

Štítky Stavba, investice, Dům dětí a mládeže, Olomoucký kraj, Olomouc, DDM Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům dětí a mládeže v Olomouci prošel rozsáhlou opravou. Do úpravy fasády promluvili i rorýsové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.