Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Mateřská školka v Čechovicích se rozpadá, zlobí se rodiče. Připravujeme opravy, uklidňuje město

Mateřská školka v prostějovské čtvrti Čechovice sídlící v desítkách let starých buňkách je na konci své životnosti. Rodiče proto sepsali petici, ve které upozornili na opakující se havárie vodovodu, netěsnící okna a dveře a špatný stav celého objektu. Radnice uklidňuje, že už chystá kompletní rekonstrukci.

Petici podepsaly desítky rodičů a obyvatel Čechovic a odnesly ji na radnici. "Žádáme, aby byla zahájena kompletní rekonstrukce mateřské školy Čechovice. Budovy jsou ve špatném stavu, jelikož jsou postaveny z panelů pro sanitární buňky, jejichž vnitřní obklady mohou obsahovat nebezpečný azbest," stojí v petici.

Zástupkyně petičního výboru Pavla Pekařová upozorňuje také na nevyhovující stav dveří nebo oken ve třídách. "Tyto nedostatky a stěny z panelů musí zákonitě znamenat velké tepelné ztráty. Během posledních tří měsíců byly již tři havárie vodovodního potrubí, to naznačuje, že celá vodovodní síť musí být už ve velmi špatném stavu. Jak na tom je elektrická sít, si nechceme domýšlet. Budovy mateřské školky jsou na konci životnosti," varuje petice.

"Školka byla v neodpovídajícím stavu už před 20 lety, kdy se v tom “deskobaráku” protopil majlant. Nevím, co může být v rozpočtu města důležitějšího, než zázemí, tepelná pohoda a tekoucí voda pro naše nejmenší."
Hana Naiclerova (PirSTAN), poslankyně 

Celá věc se dostala na poslední jednání prostějovského městského zastupitelstva. "Ve školce se opakují havárie, celá budova není v dobrém stavu. Bude rekonstrukce zahrnutá v rozpočtu na příští rok," ptala se opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!).

Náměstek primátora Prostějova odpovědný za investice Jiří Rozehnal (ANO) uklidnil, že město s rekonstrukcí školky počítá.  

"V návrhu rozpočtu na příští rok je projektová dokumentace na rekonstrukci a rozšíření kapacity mateřské školky. Proběhlo by zbourání stávajících pavilonů, jejich náhrada novými a rozšíření kapacity školky, protože má velkou spádovou oblast," vysvětlil Rozehnal.

Přiznal zároveň, že školka je ve špatném stavu. "Poruchy se tam opakují. Školku jsme navštívili, její stav a potřeby známe. Dohodli jsme se, že uděláme revizi přívodů vody, kde je koroze, a v jarních měsících položíme v kolektoru nové vedení. Je postižené, protože stáří je čtyřicet let," popsal Rozehnal. 

Celková rekonstrukce čechovické mateřské školky se však příští rok podle všeho nestihne. Opravy přijdou na řadu až po vypracování projektu a výběrovém řízení na stavební firmu.

Prostějovská hvězdárna bude mít novou moderní budovu. Návrh vzešel z architektonické soutěže

Hvězdárna v Prostějově se dočká nové moderní budovy. Olomoucký kraj vyhlásil soutěž, kterou vyhrála slovenské architektonická firma DOXA. Stavba podle prvních odhadů vyjde na 70 milionů korun a měla by začít v roce 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky škola, stížnosti, poruchy, havárie, petice, opravy, rodiče, radnice, děti, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mateřská školka v Čechovicích se rozpadá, zlobí se rodiče. Připravujeme opravy, uklidňuje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.