Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Plechoví svědci bombardování. Na olomouckém náměstí stojí shořelé autovraky z Ukrajiny

Trojice zcela zničených autovraků stojí od úterního poledne na olomouckém náměstí Republiky v centru města. Instalací torz automobilů chtějí autoři expozice připomenout strasti lidí ve válkou zasažené Ukrajině. Auta mají také upozornit na možnost finanční pomoci prostřednictvím veřejné sbírky.

V úterý ráno vyrazila nákladní auta odtahové služby pro netradiční exponáty do Hradce Králové, kde byly dosud vystavené. Před polednem už je hydraulická ruka snášela na parkovací plochu na okraji náměstí Republiky v Olomouci. Příběhy Ukrajiny budou spálené autovraky připomínat v centru hanácké metropole do 2. ledna.

„Vraky jsme původně přivezli z různých míst Ukrajiny, kde proběhlo masivní bombardování. V autech naštěstí nikdo neumřel, vedle aut jsou vždy uveden příběhy rodin, co se jim stalo a kam se vydali,“ objasnil po instalaci třech vraků ředitel pobočky Paměť národa Střední Morava Petr Zavadil.

Ačkoliv v předvánočním období není pohled na ohořelá auta líbivou záležitostí, podle Zavadila je důležité připomínat si skutečnost, že na východě Evropy trpí lidé ve válečném konfliktu. „Je to hmatatelný důkaz toho, že válka opravdu je. Chápu, že v době adventu by tady lidé raději viděli vánoční stromeček, ale myslím si, že rodiny z Ukrajiny jsou na tom mnohem hůř. K adventu se pojí dobré skutky a pomoc lidem. První vlna solidarity byla úžasná, peníze jsou ale potřeba pro obyvatele i vojáky na Ukrajině dál,“ upozorňuje ředitel středomoravské pobočky Paměti národa.

Začalo plánované cvičení ukrajinských vojáků ve vojenském prostoru Libavá. Ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nesdělilo jejich přesný počet, ani informace o tom, kdy do České republiky přijeli. Do konce příštího roku by měl v Česku...

V Olomouci tak naproti Vlastivědnému muzeu procházejí lidé kolem ohořelého vraku vozu Kia Cerato z vesnice Zabuča, dále míjejí i Chevrolet Captiva z Irpině či kabriolet Ford Mustang z téhož města. O osudu každého vozu si mohou lidé poslechnout nahrávku stisknutím tlačítka na vraku nebo si přečíst vyprávění na informační tabuli. „Jsou tam uvedené i údaje k naší sbírce pro Ukrajinu. Byli jsme jednou z prvních organizací, která tam vozila nějakou pomoc. Snažili jsme se, aby stateční ochránci Ukrajiny měli co na sebe, aby je nezabila první kulka. Takže jsme vozili ochranné vesty, přilby, drony, noční vidění. Teď už bude podpora spojená s aktuálním obdobím zimy,“ podotkl Petr Zavadil.

Organizace Paměť národa se zapojila do pomoci Ukrajině také dopravou humanitární pomoci, při jedné ze zpátečních cest odvezli zástupci Paměti národa několik autovraků. Ty byly postupně součástí expozice v Praze, Českých Budějovicích a naposledy v Hradci Králové. Tam se instalace stala nejen terčem kritiky, ale také vandalských útoků.

„Čekali jsme, že výstava vraků Příběhy z Ukrajiny vzbudí emoce, ale jejich rozsah v Hradci Králové nás překvapil,“ uvedli zástupci organizace Paměť národa na sociálních sítích. Již po prvním týdnu výstavy byly vraky v Hradci posprejované a z jednoho dokonce zmizela celá kapota.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, výstava, autovraky, vraky, auta, Paměť národa, Olomouc, sbírka, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Plechoví svědci bombardování. Na olomouckém náměstí stojí shořelé autovraky z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.