Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Do Jeseníků vyrazili první běžkaři, na vrcholcích leží do 20 centimetrů sněhu. Někde se už také lyžuje

Zhruba 20 centimetrů sněhu napadlo na vrcholech Jeseníků, což do hor vylákalo první běžkaře. V provozu je zatím trasa z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu. O víkendu se bude lyžovat v Branné, v Karlově a v Hrubé Vodě na Olomoucku.

"Momentálně je na Ovčárně kolem dvou stupňů pod nulou a do 20 centimetrů sněhu, který ale nemá podklad, takže na velké běžkování po hřebenu to ještě moc není. Nyní ale projela rolba směrem na Švýcárnu a dělá stopu na asfaltce. Běžkaři tady jezdí, o víkendu jich bylo poměrně dost a to ještě nebylo upraveno. Teď tady projíždí jeden oddíl čítající zhruba 20 běžkařů, trénují na úseku, který se rolbuje. Projetá by měla být Ovčárna, Praděd a Švýcárna," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Sněhu na horách přibývá. V porovnání s loňskem má sezona o několik dní zpoždění. "Na druhou stranu před dvěma lety bylo tady na Štědrý den hnědo, bylo to zmrzlé a bez sněhu. Loni se zase už lyžovalo na běžkách, o nějaký den je to zpožděno, ale není to nijak extrémní," řekl.

Areály, které již vleky minulý týden spustily, jsou většinou přes týden zavřené a čas využívají k dosněžování a úpravě sjezdovek. Od středy provoz na své čtyřsedačce znovu spustilo středisko v Karlově na Bruntálsku, kde mohou lidé do pátku lyžovat od 16:00 do 21:00. Na sobotu zde plánují otevření sezony. Lyžovat se zde bude o víkendu přes den i večer, v pondělí a v úterý pouze přes den a od středy příštího týdne již v obvyklém režimu denního i večerního lyžování.

FOTOGALERIE: V Branné si desítky lyžařů užívaly prvního sněhu a slunce. Lyžovalo se i v Karlově a Hrubé Vodě

V Branné v Jeseníkách si o víkendu desítky lyžařů užívaly prvního sněhu. Provoz středisko zahájilo jako první v Olomouckém kraji již v pátek, v neděli se milovníci sněhu mohli radovat z prázdné sjezdovky, nad kterou občas vykouklo i slunce.

Od pátku se vleky opět spustí i v Branné na Šumpersku. "V pátek už to spustíme a pojedeme furt. Měli jsme 40 centimetrů, dalších zhruba sedm centimetrů připadlo v noci na dnešek, už to vypadá lépe," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka

Víkendové lyžování má v plánu také areál v Hrubé Vodě na Olomoucku, i tam už se lyžovalo uplynulý víkend. Hlubočky se otevřou pravděpodobně až za týden.

Areál v Kopřivné plánuje rozjezd nejspíše 16. prosince večerním lyžováním. Přípravy na zimu vrcholí i ve středisku na Červenohorském sedle, se začátkem sezony se zde rozjede i nová lanovka na Velký Klínovec.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Jeseníky - Nejkrásnější hory

Štítky běžky, lyže, hory, Hrubá Voda, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jeseníků vyrazili první běžkaři, na vrcholcích leží do 20 centimetrů sněhu. Někde se už také lyžuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.