Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Celníci kryli lihovou mafii okolo Radka Březiny. Olomoucké zastupitelství je posílá k soudu, škody jsou miliardové

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci posílá k soudu čtyři bývalé nebo současné celníky, kteří dlouhé roky pomáhali a kryli lihovou mafii okolo Radka Březiny, a další dva členy tohoto gangu. Škoda je téměř sedm miliard, obžalovaných hrozí až 16 let vězení.

V případech, které se týkají lihové mafie okolo Radka Březiny, bylo stíháno celkem 61 osob. Obžaloba byla doposud podána na 57 osob a pravomocně odsouzeno bylo 35 osob.

"Čtyři obviněné osoby byly příslušníky Celní správy ČR. Z toho tři jsou stále ve služebním poměru, když aktuálně jsou z důvodu vedeného trestního stíhání dočasně zproštěni výkonu služby. Další dvě obviněné osoby byly samotnými členy organizované zločinecké skupiny a již dříve byli v souvislosti s produkcí nezdaněného lihu a alkoholických výrobků odsouzeni," popsal ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci Petr Šereda obžalobu, kterou zlínská pobočka podala dnes.

Celníci jsou obžalovaní z několika závažných trestných činů, jako jsou pomoc ke zkrácení daně, ohrožení utajované informace, zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku nebo účast na organizované zločinecké skupině. Na spotřební dani za líh, který v letech 2004 až 2012 vznikal ve společnosti MORÁVIA-CHEM, stát přišel o 6,8 miliardy korun. Za to hrozí až 16 let vězení. 

"Součástí podpory organizované zločinecké skupiny bylo například vynášení informací z evidencí a trestních spisů celní správy. Obvinění průběžně mařili vyhledávací a prověřovací činnost pátracích orgánů celní správy a organizované zločinecké skupině měli pomáhat v ekonomické likvidaci nepohodlných konkurenčních subjektů na černém trhu s alkoholem, čímž si tato skupina vytvořila dominantní postavení v tomto segmentu," prohlásil Šereda.

Bez tohoto krytí by gang kolem Radka Březiny podle Šeredy vůbec nemohl tak dlouho a v takovém rozsahu fungovat. Mafie tak získala až 23 milionů litrů nezdaněného lihu, který byl pod dohledem celníků papírově vykázán jako zdenaturovaný, ačkoliv ve skutečnosti k denaturaci nedošlo. 

Odběratelé Březinova lihu z Hluboček vyfasovali u soudu 10 let

Olomoucký krajský soud dnes uložil Pavlu a Petrovi Hemžským za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny deset let vězení. Majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku si nechali podle rozsudku dovézt zhruba 340.000 litrů...

Podle Vrchního státního zastupitelství šlo o závažné systémové nabourání složek státu. "Nejednalo se jen o izolované selhání některých jednotlivců, ale o systémové narušení chodu orgánů Celní správy ČR v oblasti spotřební daně, jehož organizovaná zločinecká skupina ve svůj prospěch dosáhla a na které státní moc nebyla schopna po relativně dlouhou dobu reagovat," uvedl v tiskové zprávě žalobce Šereda.

Stanovisko Celní správy zatím není k dispozici. Na otázky týkající se podané obžaloby doposud neodpověděla.

Samotný Radek Březina dostal 13 let. Trest mu loni v červnu soud zatím nepravomocně zvýšil na 14 let a devět měsíců, protože se pokusil uplatit kriminalistu a ovlivnit svědky, když byl ve vazbě.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky celníci, obžaloba, lihová mafie, Radek Březina, daně, soud, vrchní státní zastupitelství, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celníci kryli lihovou mafii okolo Radka Březiny. Olomoucké zastupitelství je posílá k soudu, škody jsou miliardové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.