Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Přípravy na koledu v plném proudu. Tříkrálová sbírka podpoří domácí hospic i duševně nemocné

Do zhruba 444 kasiček se budou shromažďovat finanční příspěvky pro potřebné při blížící se Tříkrálové sbírce. Přípravy na tradiční charitativní akci jsou v plném proudu, dobrovolníci chystají nejen pokladničky, ale i dárky pro koledníky i štědré dárce. Důležitou součástí sbírky se v posledních letech staly stacionární schránky v obchodech, firmách či kostelích.

Už od léta probíhá postupně příprava na jednu z největších dobrovolnických akcí napříč Českou republikou. „Probíhá pečetění tříkrálových pokladniček a příprava dalšího sbírkového materiálu. V tuto chvíli má Charita zapečetěno na 160 kasiček pro oblast Olomouc město, zapečeťování ostatních kasiček pro venkov pak pokračuje přímo na jednotlivých obecních úřadech,“ přiblížila Eva Štefková z olomoucké charity. Slavnostní žehnání tříkrálovým koledníkům Arcidiecéze olomoucké se uskuteční v pátek 30. prosince v katedrále sv. Václava.

Kromě kasiček se chystá i výbava pro koledníky. „Tiskneme instrukce, letáky a formuláře pro místní asistenty, které naši dobrovolníci kompletují spolu s křídami, korunkami a tradičními nálepkami. I letos budou k dispozici prázdné nálepky, které koledníci nalepí nad dveře a jen aktualizují rok. Nesmí chybět dárečky pro dárce v podobě tradičních malých kalendářů a tříkrálových cukříků a také dárky pro naše koledníčky. Pro ty máme připravené sportovní barevné nákrčníky a klíčenky,“ popisuje v tiskové zprávě Dagmar Hubená, koordinátorka sbírky pro město Olomouc.

Od tohoto týdne až do konce prosince už probíhá rozvoz tříkrálového vybavení a materiálu, sbírka probíhá v 55 oblastech olomouckého děkanátu. „Z toho 18 je oblast Olomouc město a 37 Olomouc venkov,“ podotkla koordinátorka Hubená.

Kromě tradiční koledy připravuje Charita i neputovní, takzvané statické kasičky, které budou umístěné na veřejných místech. „Vzhledem k tomu, že v minulých dvou letech neproběhla fyzická koleda tradičním způsobem, byly statické kasičky zcela zásadní. Navázali jsme spolupráci s prodejnami a firmami a pokračujeme v tom i letos,“ říká Dagmar Hubená.

Pokladničky v obchodech a na dalších místech vynesly v minulém roce takřka dva miliony korun. Méně oblíbená byla zatím u dárců pomoc prostřednictvím online bankovního převodu, kde se výtěžek blížil sedmdesáti tisícům.

Anonymní letáky varují před ubytovnou pro bezdomovce v Řepčíně. Není to pravda, reaguje Charita

Anonymní letáky, které varují před ubytovnou pro bezdomovce, se objevily v městské části Řepčín. Olomoucká Charita zde chce vybudovat garsonky a dílny pro duševně nemocné, popřela zároveň, že by zde chystala služby pro lidi bez domova. Plán...

Zástupci olomoucké charity se obrací na veřejnost i se žádostí o možnost umístit kasičky na vhodných místech v Olomouci a okolí. „Olomouc je velké město, koledníci nechodí ve všech lokalitách, není v jejich silách město obejít. Navíc máme po pandemii menší počet koledníků. I z toho důvodu jsou kasičky umístěné po dobu tradiční koledy na veřejných místech velkou pomocí,“ vysvětlila koordinátorka z Charity Olomouc.

Charita Olomouc věnovala v loňském roce výtěžek na rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku a na vytvoření zázemí sociálních služeb věnujícím se lidem s duševním onemocněním. Obdobnou podporu plánuje i pro tento ročník dobročinné akce. „V roce 2023 výtěžek z Tříkrálové sbírky podpoří vybudování čtyř malometrážních bytů a chráněných dílen včetně zázemí služeb pro lidi s duševním onemocněním, opětovně důstojné zaopatření zemřelých klientů střediska Samaritán a rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku,“ sdělila Eva Štefková.

Koledníci budou tentokrát v ulicích na většině míst v období od 1. do 14. ledna, dobrovolníci chodí vždy v doprovodu dospělé osoby a mají zapečetěnou kasičku s razítkem městského nebo obecního úřadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky Charita, tříkrálová sbírka, koleda, pomoc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy na koledu v plném proudu. Tříkrálová sbírka podpoří domácí hospic i duševně nemocné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.