Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Anonymní letáky varují před ubytovnou pro bezdomovce v Řepčíně. Není to pravda, reaguje Charita

Anonymní letáky, které varují před ubytovnou pro bezdomovce, se objevily v městské části Řepčín. Olomoucká Charita zde chce vybudovat garsonky a dílny pro duševně nemocné, popřela zároveň, že by zde chystala služby pro lidi bez domova. Plán projednala s komisí místní části i se sousedy.

Anonymní leták varuje před tím, že Charita chce v srdci Řepčína vybudovat ubytovnu a denní zázemí nejen pro bezdomovce, ale i pro duševně nemocné lidi, kteří se budou neomezeně pohybovat v okolí školy, školky a obydlí. "Je nejvyšší čas jednat," burcuje leták.

Už v minulosti vznikla proti plánu vybudovat v Řepčíně azylový dům petice a Charita od toho ustoupila. Nyní tvrdí, že vše probrala s komisí místní časti a se sousedy. "Vybraný záměr pro rekonstrukci objektu byl zvolen tak, aby nezpůsobil žádný negativní dopad. Vyslyšeli jsme požadavky místních obyvatel, minimalizovali ubytování a neumístili sem služby pro lidi bez domova," vysvětlila mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

Rekonstrukce domu v ulici Řepčínské bude zahrnovat vybudování čtyř malometrážních jednolůžkových garsonek, zázemí pro pracovníky dvou sociálních služeb a několik dílen, například keramickou, pro klienty s duševním onemocněním. Maximální půjde o dvacet osob denně. Podobná služba podle Charity funguje již řadu let v Hodolanech bez jakýchkoliv stížností nebo problémů.

Referendum o prodeji domu služeb ve Slatinicích na Olomoucku je neplatné, přišlo k němu málo lidí. Znamená to, že v lázeňské obci může kraj zřídit domov pro dvanáct osob s mentálním postižením. Proti byla skupina místních obyvatel.

"Lidé s duševním onemocněním žijí běžným životem, pracují na různých pracovních pozicích, pravděpodobně se s nimi potkáváme každý den. Jsou to naši přátelé, sousedé, kolegové, spolucestující v MHD, jejich onemocnění zpravidla vůbec nevnímáme," argumentuje vedoucí charitního Střediska pro lidi s duševním onemocněním Miroslava Koutská.

Obyvatele uklidňuje předseda komise místní části Řepčín Václav Kryl. "Pokud mluvíme o službách pro bezdomovce, tak s Charitou jsme se domluvili, že tento typ služby v Řepčíně nebude," potvrdil.

O celé věci se už diskutuje na sociálních sítích. "Že by vyslyšeli stížnosti občanů a konečně to zařízení přemístili z centra města," ptá se jeden z přispěvatelů. "Hlavně abychom nepřišli do styku s duševně nemocnými. Zavřít až zčernají," reaguje další.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Charita Olomouc

Štítky protesty, leták, anonym, bezdomovec, ubytovna, Charita, Řepčín, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anonymní letáky varují před ubytovnou pro bezdomovce v Řepčíně. Není to pravda, reaguje Charita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.