Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Ve Šternberku se otevřelo moderní akvacentrum. Město nakonec 200 milionů zaplatilo samo, nelituje

Ve Šternberku se dnes pro veřejnost otevřelo nové moderní akvacentrum, které má pětadvacetimetrový bazén a rozsáhlou část s wellness. Přišlo na 200 milionů korun. Město původně počítalo s dotací od Národní sportovní agentury, nakonec stavbu zaplatilo ze svého rozpočtu.

VIDEO: Dokument ukazuje, jak se stavělo akvacentrum ve Šternberku. Otevře se ještě letos

Těsně před dokončením je nové akvacentrum s krytým bazénem ve Šternberku na Olomoucku. Radnice počítá s tím, že se otevře ještě letos, příští sobotu je zde den otevřených dveří. Průběh stavby, která začala loni v květnu, přibližuje časosběrný...

 

"My jsme o dotaci žádali Národní sportovní agenturu, dokonce jsme měli číslo žádosti jedna. Když jsme si vyjasňovali podmínky, řekli nám, že je splňujeme. Spustili jsme tedy stavbu, ale pak jsme byli vyřazeni, protože jsme nevyhověli parametrům. Nové vedení agentury nerespektovalo bývalé vedení. Ale dotaci tehdy nezískali ani ostatní žadatelé," vysvětlil starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS).

Toho, že se město do stavby moderního vodního centra pustilo, však vůbec nelituje. "Peníze jsme měli nachystané, dlouhodobě jsme na toto zařízení šetřili. Samozřejmě, pokud by byla dotace, pomohlo by nám to to, ale dnes jsme velmi rádi, že akvacentrum stojí, nyní by už stálo možná i dvakrát více," poznamenal starosta.

Centrum přišlo 200 milionů korun a drtivá většina ohlasů je kladných. Bazén a menší bazénky si již vyzkoušely například některé šternberské základní a mateřské školy. "Děti jsou nadšené a lidé, kteří přišli na den otevřených dveří, byli také spokojení," dodal Orság.

Víceúčelový areál má kapacitu 300 návštěvníků. Krytý pětadvacetimetrový bazén má šest drah, na něj navazuje zážitková část a wellness, kde je k dispozici klasická sauna, finská sauna, ochlazovací bazén, relaxační část a venkovní vířivka. V centru nechybí dětské bazény, skluzavky, tobogán a relaxační a regenerační vodní prvky, jako je například divoká řeka. Moderní objekt bude využívat srážkové vody, které budou sloužit pro zavlažování dopadových ploch na sousedním atletickém stadionu.

Proč Národní sportovní agentura změnila svoje stanovisko k dotaci na stavbu šternberského akvacentra, nevysvětlila. "Jediný zákonný způsob, jak může Národní sportovní agentura udělit dotaci, je prostřednictvím dotačního řízení. Pokud žadatel splní dotační podmínky a získá požadovaný počet bodů, tak dotaci získá. Žádný jiný způsob dotace neexistuje," sdělil akorát mluvčí agentury Jakub Večerka.

Hodinové vstupné do Aquacentra Šternberk stojí 105 korun, 90 minut 155, dvě hodiny 200 a tři hodiny 285 korun. Krytý bazén ve Šternberku doposud nebyl, lidé museli jezdit do Olomouce, Uničova nebo Bohuňovic. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky akvacentrum, otevření, wellness, dotace, Národní sportovní agentura, stavba, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Šternberku se otevřelo moderní akvacentrum. Město nakonec 200 milionů zaplatilo samo, nelituje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.