Počasí dnes20 °C, zítra25 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Příval sněhu a negativních komentářů: naše stroje jedou přes 72 hodin v kuse, hájí se technické služby

Při probíhající sněhové kalamitě rozezlení olomoučtí řidiči i chodci adresovali řadu výtek silničářům či Technickým službám města Olomouce. Městská organizace má na starosti takřka 300 kilometrů silnic a podobný rozsah chodníků. Podle zástupců technických služeb se stroje za poslední tři dny nezastavily.

Silničáři ještě spí nebo technické služby táhněte do práce. Podobnými komentáři uživatelů nejen z Olomoucka se od pátečních ranních hodin plnily sociální sítě. Na kritiku reagovali zástupci Technických služeb města Olomouce přiblížením rozsahu své činnosti.

„Ve třech směnách se střídá přibližně 90 lidí, kteří udržují 291 kilometrů komunikací, 328 kilometrů chodníků a 267 autobusových zastávek. Aktuální zásah trvá od dvou hodin od rána, ale vzhledem k tomu, že sněžilo i včera a předevčírem, stroje se nezastavily už více jak 72 hodin,“ uvedly olomoucké technické služby.

Dálnice kolem Mohelničáku získala důležité rozhodnutí. Hotovo má být v roce 2029

Další posun hlásí Ředitelství silnic a dálnic v přípravě více než osmnáctikilometrového úseku D35 z Mohelnice do Starého Města nedaleko Moravské Třebové. Plánovaná dálnice získala od olomouckého krajského úřadu územní rozhodnutí a státní...

Při vydatném sněžení se navíc pracovníci musejí klíčový úsekům věnovat i opakovaně. „V zásahu máme aktuálně 18 kusů techniky, konkrétně tři velké sypače, které pracují na údržbě páteřních komunikací, dva traktory s radlicí, osm multikár a pět chodníkových sypačů. Ručně udržujeme autobusové zastávky, mosty a lávky, které máme ve správě,“ poznamenali představitelé TSMO.

Ti zároveň připomenuli, že ne všechny komunikace ve městě udržují technické služby. Silnice první třídy spadají pod Ředitelství silnic a dálnic, další významnější komunikace pak udržuje Správa silnic Olomouckého kraje.

„Také máme zkušenost, že ne každý je schopen rozlišit, kdo za kterou komunikaci odpovídá. Všechna naše technika je od ranních hodin venku a fungujeme naplno. Nemáme žádné prostoje. To neznamená, že situace je jednoduchá. Je to malér,“ poznamenal k boji s povětrnostními podmínkami v pátek dopoledne hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN). Příspěvková organizace kraje má na starosti přes 3100 kilometrů komunikací, z nichž v zimním období udržuje různými způsoby celkem 2932 kilometrů silnic.

Ředitelství silnic a dálnice udržuje páteřní silnice s využitím vlastních středisek a techniky a také ve spolupráci s externími firmami. Ty během víkendu mohou projet a ošetřit i přes dva tisíce kilometrů silnic Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Technické služby města Olomouce

Štítky Doprava, silnice, údržba, zimní údržba, město, silnice, chodníky, dálnice, sníh, TSMO, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příval sněhu a negativních komentářů: naše stroje jedou přes 72 hodin v kuse, hájí se technické služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.