Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Počasí si dál hraje. Části Olomouckého kraje hrozí silná námraza, ale také vítr a sněhové jazyky

Po přívalech sněhu, které v pátek značně komplikovaly život v Olomouckém kraji, si počasí dál hraje. Meteorologové vydali další výstrahu, podle které velké části Olomouckého kraje hrozí silná několikacentimetrová námraza, silný vítr a sněhové jazyky. Město Přerov raději uzavřelo své hřbitovy.

Silná námraza hrozí od dnešního dopoledne až do zítřejší půlnoci na Hranicku, Jesenicku, Konicku, v okolí Lipníka nad Bečvou, na Litovelsku, Mohelnicku, Olomoucku, Prostějovsku, Šternbersku, Šumpersku, Uničovsku a Zábřežsku.

"Očekává se tvorba námrazy o tloušťce větší než 3 centimetry. Je nebezpečí lámání větví, stromů, drátů a stožárů elektrických vedení, hrozí výpadky elektrické energie a zásobování. Zejména při oblevě mohou padat kusy námraz. Doporučujeme nepohybovat se a neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrických vedení. Dbát zvýšené opatrnosti při řízení vozidel a být připraven na možné výpadky elektrické energie," varují meteorologové.

K tomu se na severu Olomouckého kraje může přidat silný vítr, díky kterému se na cestách mohou vytvořit sněhové jazyky. Čerstvý jihovýchodní až jižní vítr může mít nárazy až 70 kilometrů v hodině. 

Vydatné a vytrvalé sněžení komplikuje od pátečního časného rána dopravu napříč Olomouckým krajem. Řidiči hlásí takřka nehybnou kolonu na dálnici D46 mezi Olomoucí a Prostějovem. Dopravní nehody limitují průjezd také v Olomouci.

"Naše území ovlivní svým okrajem teplá fronta postupující od jihozápadu do střední Evropy. Bude oblačno až zataženo, místy mrznoucí mlhy, večer místy slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Při čerstvém větru se od vyšších poloh budou tvořit sněhové jazyky a námraza, při mrznoucím mrholení se bude tvořit velmi slabá ledovka," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj na dnešek a zítřek Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Například město Přerov kvůli rozmarům počasí raději uzavřelo park a hřbitovy. "Park Michalov je už otevřený. Brány přerovských hřbitovů ale ještě zůstávají kvůli bezpečnosti návštěvníků uzavřeny. Zástupci technických služeb očekávají, že jakmile poleví největší mrazy, otevřou se i hřbitovy, aby lidé mohli před Vánoci navštívit hroby svých blízkých," uvedla na webu města mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky výstraha, námraza, vítr, sněhové jazyky, meteorologové, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí si dál hraje. Části Olomouckého kraje hrozí silná námraza, ale také vítr a sněhové jazyky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.