Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Vánoce i pro lidi v nouzi. Charita chystá příjemné prostředí a pokračuje se sbírkou balíčků i cukroví

I lidem v problematické životní situaci se bude olomoucká charita snažit zajistit pravou vánoční atmosféru plnou tradic a příjemných chvil. I během Štědrého dne bude v provozu středisko Samaritán pro osoby bez domova, či domovy svaté Anežky a svatého Kosmy a Damiána. I v tomto týdnu ještě probíhá sbírka na pomoc jednotlivcům a rodinám.

Pracovníci střediska Samaritán se v prostorách jídelny denního centra tradičně postarají o pravou vánoční atmosféru. Kromě cukroví se návštěvníci mohou těšit i na hlavní jídlo. „Na slavnostní oběd budeme podávat smažený řízek s bramborovým salátem,“ prozrazuje Alexandr Dvořák, vedoucí střediska. Oběd bude možné sníst přímo v jídelně nízkoprahového centra či volně odnést s sebou. „Klienti budou mít příležitost ochutnat různé druhy cukroví a zazpívat si tradiční koledy u vánočního stromku,“ doplnila za olomouckou charitu Eva Štefková.

VIDEO: Osm dobrovolníků z regionu obdrželo cenu Křesadlo. Například za pomoc uprchlíkům z Ukrajiny

Osm dobrovolníků z Olomouckého kraje převzalo v Arcibiskupském paláci v Olomouci cenu Křesadlo 2022 za nezištnou pomoc lidem, kteří to potřebují. Mezi oceněnými jsou dobrovolníci ze sociální či zdravotnické oblasti, lidé, kteří pracují s dětmi,...

Po celý advent se na Vánoce chystají také v Domově svaté Anežky na Svatém Kopečku u Olomouce, kde pečují o osoby se sníženou soběstačností. V období adventu pomáhají klienti zdobit vánoční stromky, péct cukroví a každý si také může napsat své přání. „Ve spolupráci s místní farností a farníky se snažíme všechna vysněná přání našim klientům splnit,“ říká v tiskové zprávě Alžběta Kučerová, koordinátorka domova. Na Štědrý den pak probíhá společný oběd, předávání dárků a zpívání koled během vánočního posezení s místním knězem. 

Přípravy na Vánoce probíhají s předstihem rovněž v Domově svatého Kosmy a Damiána. Dělá se velký vánoční úklid, který zahrnuje mytí oken a dekorování chodeb i pokojů. Oblíbené vánoční pochutiny doplňují sledování filmů na velkém promítacím plátně. „Jelikož napečené cukroví mizí rychlostí blesku, může se veřejnost podělit o své vzorky a přinést je v rámci sbírky vánočních balíčků na adresu Dobrodruhá, Wurmova 5, kde se nachází sběrné místo,“ dodal Alexandr Dvořák.

Právě v prodejně zvané Dobrodruhá pokračuje sbírka, kterou vyhlásila Charita Olomouc už v průběhu listopadu na podporu rodin a jednotlivců ohrožených chudobou. Lidé přispěli darováním vhodných potravin a hygienických potřeb. „Dary putovaly do vánočních balíčků, část darů je využita na zajištění štědrovečerní večeře v nízkoprahovém denním centru a azylových domech. Charita o Vánocích obdaruje na 400 jednotlivců a rodin. Sbírka balíčků trvá do 21. prosince, cukroví a ovoce pro štědrovečerní večeři je možné darovat až do 24. prosince,“ objasňuje Eva Štefková.

Do Štědrého dne by pracovníci Domova sv. Kosmy a Damiána na Wurmově ulici rádi uspořádali také vánoční besídku. „Kolega se rozhodl, že svým zpěvem předá radost dál a společně s ubytovanými pilně nacvičuje zpívání koled,“ podotkl Alexandr Vrabček, koordinátor Domova sv. Kosmy a Damiána. Ten rovněž prozrazuje, že první vystoupení plánují na 24. prosince a zároveň doufají, že nebude poslední.

Ohodnoť článek

Foto Charita Olomouc

Štítky Charita, vánoce, sbírka, pomoc, osoby bez domova, bezdomovectví, tradice, dárky, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce i pro lidi v nouzi. Charita chystá příjemné prostředí a pokračuje se sbírkou balíčků i cukroví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.