Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Některé hrady v Olomouckém kraji nabízí speciální vánoční prohlídky, otevřou se i na silvestra

Některé hrady a zámky v Olomouckém kraji se v období Vánoc a přelomu roku otevřou návštěvníkům. Například šternberský hrad nabízí prohlídky vyzdobenými interiéry o sobotách již od konce listopadu a stejně jako hrad Bouzov chystá akce i okolo Vánoc a na poslední den v roce.

Vyzdobený hrad Šternberk nabízel návštěvníkům vánoční prohlídky o sobotách již od 26. listopadu, průvodci nabídli informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, ale i vyprávění o tom, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Na dolním nádvoří hradu atmosféru dotvořil dřevěný betlém v životní velikosti. V neděli 25. prosince chystá hrad Poetické prohlídky hradu. "Mimo informací týkajících se historie hradu a vánočních tradic uslyší návštěvníci půvabné příběhy z knihy Piera Gribaudiho Příběhy vánoční noci," uvedla na webu správa hradu. Součástí prohlídek bude i Rudolfínská mincovna.

Závěrečnou akcí letošního roku ve Šternberku bude Silvestrovský hrad, prohlídky se zde v sobotu 31. prosince uskuteční od 10:00 do 15:00 a o hudební doprovod se postará flašinetářka. Aktivní návštěvníci se mohou zapojit do závodu v orientačním běhu s názvem Silvestrovské kufrování, start i cíl pro začátečníky i pokročilejší běžce bude přímo na nádvoří hradu.

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu

Pondělí, 28. listopadu 2022, 10:21ZprávyZ kraje

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu

Do takřka padesátileté návštěvnické historie hradu Helfštýna se uplynulá turistická sezona zapsala jako rekordní. Na půdu monumentálního hradního komplexu zavítalo letos 116 511 návštěvníků. Významným lákadlem je nedávno zrekonstruovaný renesanční...

Hrad Bouzov se otevře návštěvníkům po Vánocích, a to 27. a 28. prosince. Zájemcům nabídne prohlídky vánočně vyzdobeným hradem i zpívání koled na prvním nádvoří. Začátek prohlídek je v 15:00 a je na ně potřeba rezervace. Netradiční prohlídky chystá správa hradu i přímo na Silvestra, uskuteční se od 13:00 do 16:00. "Během prohlídek 27. a 28. prosince chodí kolem 150 až 200 lidí a 300 až 400 návštěvníků na Silvestra. Mezi svátky je to změna, je to možnost jít na procházku, odpočinout si, " řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová. "Na prohlídky je třeba se určitě dobře obléknout," doplnila. Hrad se poté na nadcházející zimu uzavře a znovu se otevře 1. března.

Na netradiční prohlídky v závěru roku zve návštěvníky také zámek ve Velkých Losinách na Šumpersku. Uskuteční se od 28. do 30. prosince a zájemci se mohou těšit na adventní zvyky, tradice i historii vánočních stromečků. Zámek Čechy pod Kosířem na Prostějovsku se návštěvníkům otevřel druhý prosincový víkend, nabídl tehdy kostýmované vánoční prohlídky zámeckých interiérů, nyní je již uzavřen. Hrad Helfštýn na Přerovsku je od začátku prosince zazimován, návštěvníkům se naopak otevře první lednovou sobotu při tradičním novoročním výstupu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Státní hrad Šternberk

Štítky hrady, prohlídky, Vánoce, památky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé hrady v Olomouckém kraji nabízí speciální vánoční prohlídky, otevřou se i na silvestra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.