Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Ze střech v Olomouci, Přerově a Litovli hasiči odstraňovali rampouchy. Riziko poroste, přijde obleva

Ze střech v Olomouci, Přerově a Litovli hasiči v posledních dvou dnech odstraňovali rampouchy a zmrzlé převisy, které ohrožovaly chodce. Riziko padajícího sněhu ze střech bude v příštích dnech stoupat, meteorologové pro zbytek týdne předpovídají oblevu.

Vydatné a vytrvalé sněžení komplikuje od pátečního časného rána dopravu napříč Olomouckým krajem. Řidiči hlásí takřka nehybnou kolonu na dálnici D46 mezi Olomoucí a Prostějovem. Dopravní nehody limitují průjezd také v Olomouci.

"S nastupující oblevou krajské operační středisko hasičů zaznamenává telefonáty, které se týkají pomoci při sundání padajících rampouchů a případně sněhu ze střech. S předpovídaným oteplením se sníh začne na střechách pohybovat a rampouchy uvolňovat. Na místě je tedy obezřetnost. Během posledních dvou dnů jsme vyjížděli do centra Olomouce, Přerova a Litovle, kde jsme likvidovali zmrzlé převisy," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Mluvčí však upozorňuje, že profesionální hasiči sníh ze střech běžně neodklízejí. Odpovědnost mají majitelé domů, kteří si mohou objednat specializované firmy nebo se obrátit na technické služby či představitele obce. "Zasahujeme pouze v případech, kdy jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví či majetek občanů. Hasiči také mohou pomoci v místech s větším pohybem osob například v centrech měst, na školách nebo zdravotnických zařízeních," podotkla mluvčí.

Na příští dny meteorologové předpovídají oblevu. "V čerstvém západním proudění bude přes naše území postupovat okludující frontální systém. Ve čtvrtek bude zataženo, od západu na většině území déšť, místy i mrznoucí. Nejvyšší teploty budou 3 stupně nad nulou, na Javornicku až 7 stupňů," uvedla v předpovědi pro Olomoucký kraj Marie Glofáková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V dalších dnech mohou maximální teploty dosáhnou až 9 stupňů.

Hasiči radí, jak odklízet sníh ze střech
Odpovědnost mají výhradně majitelé objektů.
Sníh a led ze střech odstraňujte průběžně.
Sníh ze střech odklízejte symetricky, nejlépe z obou stran současně.
Při práci na střeše postupujte maximálně opatrně.
Pokud shazujete sníh na rušnou komunikaci, dejte pozor, aby nedošlo ke zranění chodců nebo škodám na majetku.
Je důležité odstraňovat i nebezpečné sněhové převisy a rampouchy, pokud to nejde, rizikový prostor alespoň viditelně označte.
Pokud se přes veškerou opatrnost situace vymkne kontrole, volejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky rampouchy, převisy, sníh, střechy, hasiči, bezpečnost, majitel, povinnost, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze střech v Olomouci, Přerově a Litovli hasiči odstraňovali rampouchy. Riziko poroste, přijde obleva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.