Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomoucký kraj bude letos hospodařit s přebytek 750 milionů. Peníze investuje do solárních elektráren

Přebytkem zhruba 750 milionů korun by díky vyšším daňovým příjmům mělo skončit letošní hospodaření Olomouckého kraje. Hejtmanství plánuje peníze investovat například do obnovitelných zdrojů energie. Zaměřit se chce především na fotovoltaické elektrárny.

Hospodaření Olomouckého kraje se podle hejtmana Josefa Suchánka (PirSTAN) vyvíjí lépe, než se počítalo. "Určitě budeme v přebytku, tak jak jsou v přebytku ostatní kraje i obce a města. Výsledek je takto pozitivní díky velkým daňovým výnosům. Střízlivě odhadujeme, že bychom mohli v letošním roce vygenerovat zhruba 750milionový přebytek," uvedl Suchánek, podle kterého přesná výše přebytku letošního hospodaření bude známa v polovině příštího roku.

Hejtmanství díky příznivému vývoji hospodaření nemuselo letošní přebytek zapojit do rozpočtu na příští rok. "Budeme tak mít volné peníze na investice v roce 2024," uvedl Suchánek. Podle něj je to dobrá zpráva, jelikož krajský úřad nebude mít v roce 2024 k dispozici revolvingový úvěr na investice. Krajské zastupitelstvo předloni schválilo úvěr ve výši miliardy korun, který bude kraj moci opakovaně čerpat po dobu tří let. Splácení úvěru je rozvrženo na deset let.

Přebytek letošního hospodaření chce hejtmanství investovat například do energetických opatření, hlavně do stavby solárních elektráren, aby v době rostoucích cen elektřiny a zemního plynu snížilo energetickou závislost svých příspěvkových organizací. V úvahu podle Suchánka připadá také využití větrné energie. Odborníci před časem analyzovali 80 budov patřících kraji, přičemž pro stavbu fotovoltaických elektráren je nejvíce vhodných 33. Pokud se podaří fotovoltaické elektrárny na střechy budov v příštích letech instalovat, tak pokryjí část spotřeby elektrické energie, jejíž cena v poslední době výrazně vzrostla.

Kraj řeší jak zvýšit energetickou soběstačnost. Do vylepšení budov chce dát přes miliardu

Složitou otázkou výrazně zvýšených nákladů na energie se zabývá také vedení Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací. Hejtmanství spravuje takřka 150 budov, celkově se roční výdaje na energie pohybovaly okolo 145 milionů korun ročně. V...

Náklady na vybudování solárních elektráren v příspěvkových organizacích Suchánek odhadl na jednu až tři miliardy korun. Investice by podle něj zajistila významnou energetickou soběstačnost. Hejtman upozornil, že výdaje krajského úřadu příští rok výrazně zatíží právě dražší energie. Zatímco letos příspěvkovým organizacím hejtmanství na energie poslalo 145 milionů korun, příští rok částka vzroste na půl miliardy korun.

Návrh rozpočtu Olomouckého kraje, který loni v prosinci schválilo zastupitelstvo, byl postavený na růstu konsolidovaných příjmů o devět desetin procenta na 5,911 miliardy korun a výdajů o 6,7 procenta na 6,352 miliardy korun. Daňové příjmy měly podle schváleného návrhu letos obnášet 5,244 miliardy korun, ve skutečnosti budou o miliardu korun vyšší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky rozpočet, přebytek, investice, fotovoltaické elektrárny, energie, Olomoucký kraj, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj bude letos hospodařit s přebytek 750 milionů. Peníze investuje do solárních elektráren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.