Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Čtyři roky s kamerou v terénu. Přírodu Jeseníku přibližuje unikátní dokument

Velmi vysoké hodnocení má několik týdnů po svém uvedení jedinečný snímek mapující floru i faunu v Jeseníkách. Pro takřka hodinový dokument sbírali jeho autoři záběry čtyři roky, aby autenticky zachytili koloběh života v horské oblasti. Promítání filmu Jeseníky – Království horské divočiny je na přelomu roku v plánu v kinech v Zábřehu, Šumperku či právě v Jeseníku.

V režii Mariána Poláka vznikal více než čtyři roky film, který autenticky prezentuje i nejodlehlejší místa vzácné přírodní lokality. „Podobný dokument tady dlouhá léta chyběl. Zvláště v dnešní době je velmi důležité naši přírodu správně popularizovat. Věřím, že i tento film k tomu přispěje. Vzdělaný návštěvník s ohleduplným chováním je velkým spojencem a pomocníkem v moderní ochraně přírody,” uvedl Petr Šaj, vedoucí Správy CHKO Jeseníky a jeden z tvůrců filmu. 

Tvůrci všechny živočichy v dokumentu filmovali přímo v Jeseníkách. Filmaři se chtěli vyhnout obvyklé praxi, kdy v podobných snímcích figurují zvířata natočená v zajetí. Hlas pro komentář dokumentárního filmu propůjčil herec Miroslav Táborský. Na webu Česko-Slovenské filmové databáze (ČSFD) má film zatím třináct hodnocení, jeho průměrná hodnota však dosahuje 91 procent. Ve snímku nechybí působivé detailní či podvodní záběry, ale třeba také atraktivní a neobvyklé pohledy z ptačí perspektivy získané s využitím dronu.

„Moc rádi jsme podpořili takto kvalitní dokument o jesenických horách. Věřím, že i díky takovýmto dílům si lidé uvědomí unikátnost jesenické přírody, a o to více si jí budou vážit,“ řekl Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje.

FOTO, VIDEO: V Jeseníkách kromě vlka a rysa sídlí také král nebes, orel skalní. Potvrdily to unikátní záběry

V nejvyšších Moravskoslezských horách se patrně usídlil král nebes, orel skalní. Kromě toho zde pobývají také vzácné šelmy, jako jsou vlk a rys. Ukázaly to unikátní záběry z fotopastí, které nyní zveřejnili ochránci přírody. Ti zároveň apelují na...

Snímek si nyní mohou diváci prohlédnout v kinech nejen v Olomouckém kraji. Na 28. prosince je na programu v kině Retro v Zábřehu, poté například v šumperském Kině Oko hned 2. ledna, v Bruntále film uvede Kino Centrum o čtyři dny později a v Jeseníku se snímek na filmovém plátně Kina Pohoda objeví 13. ledna. „Později se bude promítat na filmových festivalech, zamíří i do televize a zájemci si ho budou moct prohlédnout také na internetu,“ uvedla Radka Kmochová z tiskového oddělení olomouckého hejtmanství. Tvůrci podle sociálních sítích pracují také na uvedení filmu i v dalších kinosálech napříč regionem i Českou republikou.

„Dokument Království horské divočiny připomíná, jak důležité je Jeseníky chránit. Samotný turistický ruch musí být nastaven tak, aby nebral přírodu jako svůj zdroj, ale aby s ní byl v harmonii,“ doplnila v tiskové zprávě Milada Sokolová (ODS), uvolněná členka zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gepart Pictures

Štítky Film, dokument, kamera, natáčení, příroda, Jeseníky, kino, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři roky s kamerou v terénu. Přírodu Jeseníku přibližuje unikátní dokument  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.