Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Jeseníkách kromě vlka a rysa sídlí také král nebes, orel skalní. Potvrdily to unikátní záběry

V nejvyšších Moravskoslezských horách se patrně usídlil král nebes, orel skalní. Kromě toho zde pobývají také vzácné šelmy, jako jsou vlk a rys. Ukázaly to unikátní záběry z fotopastí, které nyní zveřejnili ochránci přírody. Ti zároveň apelují na správce hor a turisty, aby chráněná zvířata nechali co nejvíce v klidu.

"V rámci České republiky je mimořádné, že se Jeseníky mohou pochlubit výskytem skutečného krále nebes, velmi vzácného orla skalního. Zprávy o jeho občasném pozorování se objevovaly delší dobu. V rámci našeho monitoringu můžeme konstatovat, že od roku 2017 pozorujeme výskyt orlů skalních v hřebenových partiích pravidelně a vše nasvědčuje tomu, že zde tito mohutní dravci trvale žijí a loví," potvrdil předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Většinou jde o mladé jedince, kteří mají charakteristické a bílé ozdoby na křídlech a ocase. S rozpětím křídel až 220 centimetrů a hmotností až 6 kilogramů patří tento majestátní dravec mezi vrcholové články potravního řetězce a pomáhá k udržení rovnováhy. Ochránci přírody pozorovali v Jeseníkách také další druhy orlů, velmi vzácné orla křiklavého a orla nejmenšího.

První stopy vlka se v nejvyšších moravskoslezských horách objevily již v únoru roku 2018 v údolí Bělé a poté zejména v Rychlebských horách. Díky novému systému fotopastí existují záběry vlků i z dalších míst Jeseníků, z oblasti Koutů nad Desnou a Hučivé Desné, Malé Morávky a zejména pak z Medvědí hornatiny u Vrbna pod Pradědem.

"Opakovaně byly také nalezeny stopy a vlčí trus obsahující zbytky, například kopýtka, uloveného srnčího. Při monitoringu v terénu byla vícekrát nalezena i stržená kořist. Je zřejmé, že vlků v Jeseníkách přibývá a je jen otázkou času, kdy se zde vytvoří stabilní smečka s mláďaty," předpokládá Bačík. 

Nejsložitější je podle něho situace s charismatickým a krásným rysem ostrovidem. Největší evropská kočkovitá šelma, která je symbolem divočiny, má klíčovou roli pro udržení rovnováhy v přírodě. Zatímco ještě v 80. a 90. letech v Jeseníkách žilo okolo patnácti rysů, v posledních letech je jeho výskyt velmi vzácný.

"Na svědomí to má s největší pravděpodobností pytláctví. Dnešní odhady hovoří o několika jedincích, jejichž teritoria zasahují do širší oblasti Jeseníků. V rámci monitoringu se nám podařilo nalézt stopy rysa a v jednom případě se jej dokonce podařilo vyfotit z bezprostřední blízkosti na fotopast v oblasti Branné," popsal Bačík.

Na Červené hoře těžká technika rozjezdila vzácnou tundru. Ochránci přírody zuří

Na vrcholu Červené hory v Jeseníkách těžká technika rozjezdila zdejší vzácnou a chráněnou tundru. Těžaři vyřezávali nepůvodní borovici kleč, v zemi po nich ovšem zůstaly hluboké erozní rýhy. Celý případ již prověřovala inspekce životního...

Ochránci přírody apelují na správce hor a turisty, aby chráněná zvířata nechávali co nejvíce v klidu. Pravidelně například upozorňují na kácení v horských lesích a rozježděné svahy s erozními rýhami, které zbyly po těžké technice. "Vlk, rys, orel, ale i sovy a další dutinoví ptáci i lesní kuři potřebují klid pro námluvy, hnízdění a vyvádění mláďat a často potřebují také vhodné prostředí tvořené starými stromy, soušemi, padlým mrtvým dřevem v kůře. Velkým problémem je proto kácení a ničení starých lesů a bučin nebo vyřezávání bříz z mladých porostů," upozorňuje Bačík.

Správa CHKO v minulosti opakovaně prohlásila, že v případě kácení a výjimek pro těžaře vždy postupuje podle zákona.  

Vzácné druhy zvířat ruší také neukáznění turisté, auta odstavená na lesních cestách a hlučné motorky nebo čytřkolky. "Obrovský problém je ochrana vzácných lokalit před neukázněnými turisty, chození mimo stezky a rušení divokých zvířat. Nejlepším řešení pro centrální území CHKO je vyhlášení Národního parku Jeseníky," navrhuje proto v tiskové zprávě koordinátor Hnutí DUHA Jeseníky Ivo Dokoupil.

FOTOGALERIE: Velké šelmy a dravci v Jeseníkách

Středa, 7. prosince 2022, 11:14

FOTOGALERIE: Velké šelmy a dravci v Jeseníkách
FOTOGALERIE: Velké šelmy a dravci v Jeseníkách

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Společnost přátel Jeseníků, Ondřej Bačík, Ondřej Labaš

Štítky orel skalní, vlk, rys, výskyt, fotopasti, ochránci přírody, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Jeseníkách kromě vlka a rysa sídlí také král nebes, orel skalní. Potvrdily to unikátní záběry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.