Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nový rok přivítají ohňostroje. Zbytečné zamořování a plýtvání, míní prostějovský zastupitel

Nejen města v Olomouckém kraji plánují vítání nového roku s tradičním ohňostrojem. Pyrotechnické efekty rozzáří oblohu například nad Přerovem, Jeseníkem, Olomoucí i Prostějovem. Na negativní doprovodné jevy ohňostrojných show upozorňuje část veřejnosti, opoziční politici i odborníci z Akademie věd.

Na novoroční ohňostroj se po covidových restrikcích mohou těšit příznivci světelných a zvukových efektů v Olomouci, Přerově i Jeseníku 1. ledna 2023 od 18 hodin.

V Olomouci se ohňostrojná show uskuteční v areálu Korunní pevnůstky. Světelné efekty, které bude na obloze možné sledovat necelých deset minut, doprovodí hudební podkres. V prvním dějství zazní píseň hudební formace Abba se skladbou Happy New Year. Další část bude patřit skupině Queen a jejich lyrické skladbě A Winter‘s Tale. A v samotném finále budou hrát Disturbed skladbu Sound of Silence. „Formát ohňostroje bude podobný tomu, který lidé naposledy viděli při říjnových oslavách výročí vzniku Československa. Náklady na pořádání ohňostroje přijdou město do sta tisíc korun,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Co říkáte na novoroční městské ohňostroje?

Celkem hlasovalo794 čtenářů

Podívanou na rozzářenou oblohu nabídne i okolí řeky Bečvy nedaleko centra Přerova. Ohňostroj bude představovat vzpomínku na přerovské muzikanty – oba Pavly Nováky a Jaroslava Wykrenta. „Ohňostroj bude rozdělen do sedmi částí – sedmi písniček. Trvat bude jedenáct minut. Lidé se mohou těšit na popovou muziku i tu rockovou v podání Pirilla. Společně zavzpomínáme na krásné chvilky, které nám tito hudebníci přinášeli textem, zpěvem a hudbou,“ vzkázal na webu města Přerovanům tvůrce ohňostroje a jmenovec obou zesnulých přerovských zpěváků Pavel Novák.

Akci na start nového roku připravují také na Masarykově náměstí v Jeseníku, ohňostroj zde spojí také s novoročním přípitkem a přáním starostky města.

O den dříve proběhne od 20 hodin rozloučení s rokem 2022 formou ohňostrojné show v Prostějově. Hlavním dějištěm je náměstí T. G. Masaryka u prostějovské radnice, která za silvestrovskou oslavu zaplatila takřka 300 tisíc korun. „Půjde o show kombinující hudbu, mluvené slovo a pyrotechnické efekty. Hlavním motivem ohňostroje je příchod Pernštejnů do Prostějova,“ přiblížila náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS).  

Mix jedů a karcinogenních látek, hodnotí ohňostroje chemik

Proti pořádání ohňostrojů se staví část opozice i například chovatelé zvířat. „Zatímco vědci varují před zdraví škodlivými látkami a v mnoha zemích od této zábavy upouštějí, město Prostějov bude mít nejdražší ohňostroj v dosavadní historii. Kromě plýtvání veřejnými prostředky, zbytečného zamořování vzduchu a stresu pro domácí mazlíčky bych rád ještě připomněl i množství ptáků, kteří kvůli této ‚zábavě‘ naprosto zbytečně zahynou,“ uvedl na sociálních sítích opoziční prostějovský zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!)

Hájek odkazuje na nedávno zveřejněné poznatky odborníků z Akademie věd České republiky, kteří zábavnou pyrotechniku označují doslova jako toxickou sprchu pro člověka i životní prostředí. Zdravotní rizika emisí z ohňostrojů jsou podle vědců enormní. Lidé je ale podceňují, ignorují, případně o nich vůbec neví. „Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ říká v tiskové zprávě Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů Akadamie věd ČR. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí,“ zdůrazňuje chemik. Po výbuchu raket či pum se pak sloučeniny dostávají nejen do ovzduší, ale později i do půdy, vody či do potravních řetězců. Vědci tak navrhují rozsáhlejší zákaz ohňostrojů, které mohou být v jednotlivých lokalitách a termínech omezené vyhláškou.

Prostějov chystá na Silvestra precizní ohňostrojnou show. Bude čtyřikrát dražší než v Olomouci

Po covidové odmlce se mohou příznivci pyrotechnických efektů opět těšit na novoroční či silvestrovské ohňostroje v režii měst a obcí. Slavnostní ohňostrojné ukončení roku ve velkolepějším pojetí plánuje Prostějov, který bude mít přibližně...

Kromě profesionálních městských ohňostrojů si řada lidí připravuje na silvestrovský večer ohňostroj ve vlastní režii. S hlukem, záblesky a znečištěním ovzduší se tak budou muset popasovat lidé i zvířata takřka ve všech obydlených částech České republiky. Na nepříjemné dopady pyrotechnických efektů upozorňují i zástupci olomoucké zoologické zahrady a žádají o ohleduplnost nejen v oblasti Svatého Kopečku.

„Zoo Olomouc žádá i letos všechny nadšence ohňostrojů i všechny pyromany z přilehlého okolí, aby zvážili nezbytnost odpalování petard a velkých ohňostrojů v blízkosti zahrady, v níž žijí zvířata, která z přežitku nás lidí mohou zásadně strádat,“ apeluje mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Zvířata mají podle odborníků až padesátinásobně citlivější sluch oproti lidem a rány spojené s ohňostrojem jim mohou způsobit značnou újmu. „Šok z takto markantních zvuků může způsobit potraty březích kopytníků, rušit hnízdící ptáky i ostatní zvířata. Navíc, pokud se jedná o zvířata žijící ve stádu, může u nich dojít ke splašení, následným zlomeninám končetin, případně i k ušlapání,“ říká Iveta Gronská a dodává: „Je potřeba si zcela nesobecky uvědomit, že něčí radost může znamenat něčí strach. Děkujeme za vaši ohleduplnost a za to, že se s ohňostrojem odeberete do vzdálenosti, která zvířatům umožní prožít i konec roku tak, jak potřebují.“

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ohňostroj, silvestr, Nový rok, silvestrovský ohňostroj, novoroční ohňostroj, Olomouc, Prostějov, Přerov, Jeseník, zvířata, Zoo Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový rok přivítají ohňostroje. Zbytečné zamořování a plýtvání, míní prostějovský zastupitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.