Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Od půlnoci tma. Jeseníku zdražila elektřina o tři sta procent, město vypne lampy

V desítkách jesenických ulic se bude na část noci zhasínat veřejné osvětlení, město tak reaguje na razantní zvýšení nákladů na elektrickou energii. Úspory plánuje Jeseník také v městských budovách, zároveň chystá investice do fotovoltaických panelů či šetrnějších pouličních lamp.

Se začátkem roku 2023 se změnila pro Jeseník cena elektřiny a město se musí vyrovnat s tímto zásahem do rozpočtu. „K úsporným opatřením přistupujeme až počátkem nového roku, protože do konce roku 2022 jsme měli zafixovanou cenu elektrické energie. Od roku 2023 bude město platit pět tisíc korun za MWh, což je nárůst o tři sta procent. Tato částka je bez DPH a pouze za silovou elektřinu,“ objasnil v tiskové zprávě Ondřej Wind, vedoucí Oddělení majetku Městského úřadu Jeseník.  

Od půlnoci do čtyř hodin ráno tak nebudou na celé řadě míst v Jeseníku svítit lampy pouličního osvětlení, zhasne se vánoční osvětlení na radnici i dekorace vánočního stromu. „Výjimku budou tvořit lampy osvětlující přechod pro chodce – tyto okruhy budou svítit vždy. Díky těmto opatřením uspoří město statisíce korun,“ poznamenala mluvčí jesenického městského úřadu Lucie Musialová.

Seznam ulic a lokalit, ve kterých po půlnoci zhasne veřejné osvětlení
Alšova, Beskydská, Březinova, Čechova, Denisova, Dobrovského, Dřevotrust, Dvořákova, Erbenova, Gogolova, Habrová, Halasova, Havlíčkova, Horská, Husova, Janáčkova, Jaroslava Ježka, Josefa Hory, K Vodě, K. H. Máchy, Kalvodova, Kalvodova, Karla Čapka, Klicperova, Komenského, Kostelní, Krameriova, Krátká, Křížkovského, Lipovská celé sídliště, Luční, Mahenova, Majakovského, Mánesova, Masarykovo náměstí, Mašínova, Moravská, Muzikantská stezka, Myslbekova, Na Mýtince, Na Stráni, Na Svahu, Nábřežní, Nerudova, Nová, Otakara Březiny, Palackého, Priessnitzova, Priessnitzovy léčebné lázně, Příčná, Purkyňova, Raisova, Rejvízská, Rudná, Růžičkova, Růžová, Seifertova, Skupova, Sládkova, Slezská, Slunná, Smetanovy sady, Sokola Tůmy, Thámova, Tkalcovská, Tovární, Tylova, Tyršova celé sídliště, U Bělidla, U Jatek, U Kasáren, V Aleji, V Úbočí,  Zatiší, Váchalova, Vančurova, Vaškova, Vodní, Vrchlického, Vrchovištní, Vysněná, Wolkerova, Za kotelnou, Za Podjezdem, Zámecké náměstí, Zeyerova, Zlatá stezka. 
Zdroj: jesenik.org

Mimo to se město zaměří na efektivní provoz všech budov, které spravuje s důrazem na úspory energií. „Myslím, že důležité je především začít u nás, tedy úřadu,” řekla k úsporným opatřením starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Boj s růstem odpadových poplatků. Obce v kraji se složí nejen na půlmiliardové centrum v Olomouci

Další obce Olomouckého kraje se v prosinci připojily k rozsáhlému projektu odpadového hospodářství, který se zaměřuje na vytvoření nového systému nakládání s odpady v regionu. Cílem je připravit se na zákonná nařízení, která od roku 2030 výrazně...

 

Podle zástupců města se zdražení elektřiny projevuje ve výrazné míře právě u veřejného osvětlení. Jeseník tak připravuje v tomto roce první etapu obnovy přibližně čtyř stovek svítidel v ulicích. „Dojde také k výstavbě fotovoltaické elektrárny na budově IPOSu, ve kterém sídlí nejen většina odborů Městského úřadu Jeseník, ale i složky úřadu práce a Okresní správa sociálního zabezpečení,“ doplnila mluvčí Musialová. Soustava tvořená 220 solárními panely by měla mít výkon okolo 99 kWp. Hodnota zakázky je zhruba tři miliony korun, město počítá i s využitím prostředků z dotací.

K úsporným krokům v podobě vypínání veřejného osvětlení přistoupila i další města v regionu. V obdobném režimu jako v Jeseníku funguje osvětlení v Konici, v Prostějově se zkrátila doba svícení na účelových a místních komunikacích došlo k vypnutí každého druhého svítidla. V Hranicích snížili příkon osvětlení a vypnuli noční nasvícení památek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Energie, elektřina, úspory, investice, osvětlení, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od půlnoci tma. Jeseníku zdražila elektřina o tři sta procent, město vypne lampy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.