Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pro záchranu nejmenších: olomoucký vrtulník může vzlétnout se speciálním inkubátorem

Po desetileté pauze mohou letečtí záchranáři přepravovat novorozence ve speciálním transportním inkubátoru. Pro záchranu nejmenších dětí v kritickém stavu hraje roli každá minuta. Malé pacienty nyní mohou záchranáři přepravit do nemocnice bezpečně a podstatně dříve i z odlehlejších koutů regionu.

Ve vrtulníku je inkubátor umístěn za pomoci speciálního záchytného systému. Ten nebyl po změně typu vrtulníku k dispozici, a transport tak zajišťovaly sanitky nebo letecká záchranka z Ostravy.

Nejčastěji se záchranný vrtulník vysílá zejména k novorozencům resuscitovaným či s kritickou srdeční vadou. „Podle statistik nyní každý měsíc transportujeme pět nebo šest novorozenců. Benefit celé změny je to, že transporty budou rychlejší a komfortnější pro malé pacienty,“ přiblížila ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS OK) Andrea Rakovičová. Letecky budou podle ní novorozenci transportováni přibližně pětkrát až šestkrát do roka.

Speciální inkubátor využijí letečtí záchranáři především při vrozených srdečních vadách, které mohou novorozence ohrožovat přímo na životě. V takových případech budou pacienty převážet do Prahy. Transport novorozenců leteckou cestou bude obrovskou výhodou například také pro Jesenicko. Cesta sanitkou trvající zhruba 1:45 hodiny se zkrátí na přibližně 22 minut. „Vypomáhat můžeme například i Zlínskému kraji,“ uvedl zástupce primáře novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Vladimír Mišuth.

Pediatři v olomoucké nemocnici registrují nové pacienty. Kapacity rozšíří i díky podpoře od UNICEF

Nové pacienty přijímá ordinace pro děti a dorost ve Fakultní nemocnici Olomouc. Kapacity se rozšiřují také díky technické a finanční pomoci mezinárodní organizace UNICEF. Cílem spolupráce je rozšířit možnosti komplexní zdravotní péče pro klienty...

Inkubátor je ve vrtulníku zachycen za pomoci speciálního záchytného systému, který musí splňovat certifikaci a být bezpečný pro transportovaného novorozence i celou posádku vrtulníku záchranné služby. Transportní inkubátor, který mohou olomoučtí záchranáři využívat, má speciální adaptér využitelný ve vrtulníku i v sanitce. Výhodou je to především při jeho manipulaci, uvedli zástupci společnosti Air-Transport Europe (ATE), která leteckou záchrannou službu v kraji provozuje. Zaplatila i celý projekt v hodnotě téměř půl milionu korun.

Podle záchranáře letecké záchranné služby Aleše Korandy v době transportu novorozence vrtulníkem péči na palubě obstarávají neonatalogové. Letečtí záchranáři obstarávají technickou stránku - instalaci schránky, napojení na zdroj energie a tepla a zajištění komfortu. „Tyto zásahy bývají vždy emotivnější, děti neskrývají žádné emoce, křičí, pláčou, zahýbá to psychikou každého záchranáře, je to pro nás určitě citlivější záležitost,“ řekl záchranář Koranda.

Na projektu, který se připravoval několik měsíců, se podílela FNOL, ZZS Olomouckého kraje a společnost ATE. Za transportní inkubátor se zasadil primář novorozeneckého oddělení FNOL a senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, záchranka, vrtulník, inkubátor, inkubátor vrtulník, novorozenec, děti, Letecká záchranná služba, ZZS Olomouckého kraje, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro záchranu nejmenších: olomoucký vrtulník může vzlétnout se speciálním inkubátorem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.