Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jeseníkách dál padají teplotní rekordy. Maxima k deseti stupňům hlásí předpovědi až do konce týdne

V Jeseníkách v posledních dnech dál padají teplotní rekordy. Na Nový rok měl Javorník přes 19 stupňů, včera padl rekord ve Zlatých Horách na Jesenicku, kde se teplota vyšplhala na 18,7 stupně. Je to důsledek extrémně teplého vzduchu ze severozápadu Afriky, který nyní proudí do Evropy.

Vydatné a vytrvalé sněžení komplikuje od pátečního časného rána dopravu napříč Olomouckým krajem. Řidiči hlásí takřka nehybnou kolonu na dálnici D46 mezi Olomoucí a Prostějovem. Dopravní nehody limitují průjezd také v Olomouci.

Včerejší teplota 18,7 stupně ve Zlatých Horách znamená, že byl překonán rekord z loňského roku, kdy v Javorníku a ve Vidnavě meteorologové naměřili 13,7 stupně. V celé České republice byl rekord překonán nebo dorovnán na 90 ze 162 stanic. Naopak ve velké části Moravy teploty kvůli mlhám nebo nízké oblačnosti nevystoupily ani na 8 stupňů.

"Příčinou vysokých teplot je horký vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry, který proudí nad většinou Evropy od jihozápadu. Dosáhl až k Baltu, třeba ve Varšavě byly také velmi vysoké teploty," vysvětlil Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Nedělní teplota 19,6 stupně v Javorníku dokonce překonala historický lednový rekord, který byl 18,8 stupně z Vaňova v Ústí nad Labem.

"Je to dané lokalitou Javornicka v závětří Jeseníků. Když vítr proudí přes hory, hned za nimi se dobře promíchá. Teplejší vzduch z vyšších vrstev atmosféry se tak dostává i do těch nižších. Nehrála ani tak roli denní doba, ale síla větru. Když je vítr příhodný, teplý vzduch se rychle rozfouká a rozšíří. A je jedno, jestli je to brzo ráno, nebo někdy přes den. Závětrné lokality při určitém směru větru takto fungují," popsal na sociálních sítích Mejstřík. 

V následujících dnech by se mělo mírně ochlazovat, ale i tak je třeba počítat s vysokými teplotami.

"Ve středu bude většinou zataženo, místy mlhy, zpočátku i mrznoucí. Na Jesenicku a ojediněle i jinde polojasno. Nejvyšší teploty 3 až 6 stupňů, na Jesenicku až 10, zpočátku místy slabý, postupně mírný jižní až jihozápadní vítr," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Petr Drobek z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. 

Také pro další dny meteorologové předpovídají vyšší teploty, které mohou v maximech dosáhnout až 10 stupňů. Nejtepleji by mělo být ve čtvrtek a v sobotu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Společnost přátel Jeseníků

Štítky teploty, rekordy, maxima, Jeseníky, předpověď, meteorologové, český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách dál padají teplotní rekordy. Maxima k deseti stupňům hlásí předpovědi až do konce týdne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.