Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Proč si nerozumíme? Olomoučtí vědci budou zkoumat, jak emoce ovlivňují rozhovor. Hledají dobrovolníky

Vědci z olomoucké univerzity budou zkoumat, proč si lidé nerozumí a jaký vliv mají emoce na jejich komunikaci. Pro unikátní výzkum, v němž budou sledovat reakce a pocity dvojic při rozhovorech, hledají dobrovolníky. Výsledky mohou využít například pedagogové.

Unikátní výzkum připravili psychologové z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Dobrovolníci ve věku do 35 let, kteří by se do výzkumu chtěli zapojit, se mohou hlásit na webu celého projektu EMOACT.

"Schopnost vyjadřovat a číst emoce má při efektivní komunikaci význam hned z několika důvodů. Emoce dávají slovnímu vyjádření kontext, ze kterého jsme schopni pochopit třeba to, zda je informace míněna vážně nebo ironicky, zda z ní má autor radost, smutek či obavy. Výraz ve tváři, mimika, gesta i postoj mluvčího či skupiny kolem něj navíc dávají ostatním rychlou informaci o celkovém kontextu debaty, kterou by jinak bylo nutné dlouhým slovním popisem vysvětlovat," popsal Martin Seitl z katedry psychologie.

Vědci připravili sérii rozhovorů pro dvojice, při kterých budou sledovat a zaznamenávat jejich osobní pocity, změny mimiky a napětí svalů ve tváři, ale i fyziologické změny v organismu. Výsledky výzkumu mohou odborníci využít například v rámci kariérního poradenství nebo při vzdělávání manažerů a pedagogů. 

Nejcitovanějším vědcem univerzity je odborník na rostlinné hormony Ondřej Novák z přírodovědecké fakulty

Jediným zástupcem Univerzity Palackého v Olomouci na letošním seznamu nejcitovanějších vědců světa Highly Cited Researchers je odborník na rostlinné hormony Ondřej Novák z Laboratoře růstových regulátorů, společného pracoviště přírodovědecké...

"Emoce nejsou pouhými okny do duše. Signalizují to, co člověk cítí, a zároveň vyjadřují i to, co člověk chce, aby si okolí myslelo nebo cítilo. Signalizují naše pocity a záměry. V tomto smyslu je velmi důležitý sociální kontext k jejich porozumění," uvedl vedoucí výzkumu Konstantinos Kafetsios, který již vedl výzkumy na Lancaster University, Cambridge University či University of Crete.

Výzkum by měl odpovědět také na otázku, jak může neporozumění nebo nesprávné vnímání emocí ovlivnit komunikaci. "Zjistíme, co je pro vzájemné porozumění při komunikaci potřeba zvýraznit nebo zdůraznit," dodal v tiskové zprávě psycholog Seitl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv katedry psychologie FF UP

Štítky výzkum, emoce, rozhovor, radost, smutek, strach, dobrovolníci, Univerzita Palackého, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč si nerozumíme? Olomoučtí vědci budou zkoumat, jak emoce ovlivňují rozhovory. Hledají dobrovolníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.