Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Lešanech archeologové našli důkazy středověké vesnice, která předchází první písemnou zmínku o dvě stě let

Raně středověkou osadu objevili v Lešanech na Prostějovsku archeologové, kteří zde prováděli průzkum kvůli stavbě rodinných domů. Vesnice z pokročilé doby hradištní ze závěru 11. století předchází první písemnou zmínku o Lešanech o téměř dvě stě let.

Archeologové prováděli záchranný výzkum v Lešanech kvůli stavbě osmi rodinných domů a inženýrských sítí. První písemná zmínka o obci je z 13. století, pravidelněji se zmínky ve formě Lessan objevují v Moravském diplomatáři na konci 13. století. 

"Odkryli jsme zde na tři desítky terénních situací odrážejících život raně středověké venkovské aglomerace. Jedná se nejen o obydlí, zemnice nebo k nim náležející stavby hospodářského charakteru, ale i o velká obilná sila, pozůstatky plotů a palisád nebo dokonce o dvojici chlebových pecí," popsal archeolog Pavel Fojtík z prostějovské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Vykopávky přinesly také zbytky keramiky, zvířecích kostí a artefakty z kovu, jako jsou rukojeť vědra, nůž, ocílka nebo část ostruhy. Mezi nálezy byly i šperky z bronzu, tři esovité záušnice nebo prsten ze skelné pasty zelené barvy.

Doklad pradávného moře na Prostějovsku: ve výkopu pro kabely se našly hřebenatky či ústřice

Připomínku třetihorního moře nalezli archeologové v Brodku u Prostějova, vrstva sedimentů se odkryla při výkopových pracích. Zkameněliny nalezené na Prostějovsku dokládají mořskou záplavu této lokality v době před zhruba dvaceti miliony let.

"Zajímavý je pak především zánik zkoumané osady obyvatel mezi lesy usazených, jde tak o Lešaňáky nebo jinak i Lešany. Odtud je etymologický výklad místního jména obce. Zdá se, že vesnice byla cíleně opuštěna někdy v první polovině 13. století a přemístěna o 200 metrů k severozápadu, tedy do prostoru dnešní návsi," vysvětlil Fojtík.

Historické záznamy dokládají existenci rodu pánů z Lešan s rodovým erbem lišky ve skoku. Vesnice byla zřejmě centrem jejich panství, které za Alberta z Lešan v poslední čtvrtině 13. století dosahovalo až na hřbet Drahanské vrchoviny. 

Ohodnoť článek

Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky vykopávky, Lešany, vesnice, středověk, písemná zmínka, stěhování, arechologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lešanech archeologové našli důkazy středověké vesnice, která předchází první písemnou zmínku o dvě století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.