Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Bludov zdobí busta slavného rodáka a posledního šlechtice moravské větve Žerotínů Karla Emanuela

Bludov na Šumpersku ozdobila busta připomínající slavného rodáka a také posledního žijícího šlechtice moravské větve rodu Žerotínů Karla Emanuela ze Žerotína. Pochází z dílny sochaře Jakuba Vlčka, slavnostně odhalena bude v pátek.

Karel Emanuel, hrabě ze Žerotína, svobodný pán z Lilgenau (1850 - 1934) byl moravský šlechtic a politik, poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady. "Počátkem 20. století byl jedním z posledních moravských místodržících (1900 až 1906) a dědičným členem Panské sněmovny. Jeho smrtí 26. prosince 1934 vymřela moravská šlechtická větev Žerotínů po meči," uvedla vedoucí bludovského kulturního domu Barbora Haušková.

Na zhotovení busty vyhlásila obec soutěž, kdy oslovila desítku umělců. "V komisi, která vybírala finální návrh, byl i vnuk Karla Emanuela Žerotína Karel Mornstein-Zierotin. Vítězem se stal sochař Jakub Vlček. Bustu odlila umělecká slévárna Kunstmetal," doplnila Haušková.

Vznik busty Karla Emanuela Žerotína, od jehož smrti uplynulo 88 let, podpořila Nadace Karla staršího ze Žerotína, která v roce 1991 založila obec Bludov. Starosta, radní, zastupitelé a kronikář se v prvním porevolučním volebním období vzdali svých odměn a vložili je do nadace. Jejím účelem je podpora záchrany, obnovy a kulturně přiměřeného využití nemovitých i movitých památkově hodnotných objektů v Bludově a jeho okolí.

Svatý Kryštof znovu dohlíží na dálnici u Olomouce. Zloděje se najít nepodařilo

Po deseti měsících se svatý Kryštof, patron všech řidičů a poutníků, vrátil zpět na své místo u dálnice D35 za Olomoucí. Bronzovou sochu se loni v říjnu pokusil ukrást neznámý zloděj, policii se pachatele vypátrat nepodařilo. Poškozené dílo...

Prvním počinem nadace byla snaha zhmotnit v bludovském veřejném prostoru podobu nejslavnějšího Žerotína - Karla staršího (1564–1636), jehož ostatky jsou od roku 1842 uloženy v žerotínské hrobce pod bludovským kostelem. "To se podařilo v roce 2017, kdy byla odlita bronzová busta podle návrhu, který vytvořil v roce 1934 jeden z nejslavnějších českých sochařů Vincenc Makovský. Umístěna je po levé straně vchodu do žerotínské hrobky v Bludově. Na jejím financování se podílela nadace a obec Bludov. Byla slavnostně odhalena u příležitosti 175 let přenesení ostatků Karla staršího do Bludova z Brandýsa nad Orlicí, a to 3. listopadu 2017 za účasti stovek občanů," upřesnil předseda správní rady nadace Stanislav Balík.

Na páteční slavnostní odhalení busty naváže slavnost v kulturním domě, kde bude předán dekret čestného občana Bludova někdejšímu starostovi obce Pavlu Stonovi, který byl starostou 20 let, a stal se tak nejdéle úřadujícím starostou v dějinách Bludova. Čestným občanem Bludova byl i Karel Emanuel ze Žerotína či například bludovský rodák Josef Cyril Kotrlý, vůdce pražského květnového povstání v roce 1945.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadace Karla staršího ze Žerotína

Štítky busta, odhalení, Karel Emanuel Žerotín, rodák, šlechtic, historie, Bludov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bludov zdobí busta slavného rodáka a posledního šlechtice moravské větve Žerotínů Karla Emanuela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.