Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucký kraj má vrátit dvanáct milionů z dotací. Kvůli střetu zájmů expremiéra Babiše

Komplikace kvůli dotacím z roku 2018 bude zřejmě muset řešit olomoucké hejtmanství a jedna ze středních zemědělských škol, které kraj zřizuje. Důvodem je střet zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj požaduje vrácení evropských dotací, kterými se hradily zakázky od firem spojených s Babišem. Kraj tak zřejmě bude muset vrátit přibližně dvanáct milionů korun.

Společnosti z koncernu Agrofert dosáhly mezi lety 2017 až 2020 na zakázky, které byly podpořeny celkem 43 miliony korun z dotačního programu IROP. Z největší části mířily peníze do Středočeského kraje, značný podíl pak směřoval do kraje Olomouckého.

Podle zástupců ministerstva je nutné kvůli střetu zájmů vymáhat vrácení peněz. „Musíme postupovat podle zákona. Agrofert nemůže být zvýhodněn na úkor jiných podnikatelů, kteří dodržují předpisy. Andreje Babiše jsem mnohokrát varoval, že musí vyřešit svůj střet zájmů a nemůže si brát občany jako své rukojmí,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku

Tanky Tomáš, samohybná houfnice Dana M2, raketomety či bojová vozidla pěchoty. Řadu rozličných kusů bojové techniky dodává šternberský podnik Excalibur Army na Ukrajinu, kde probíhá od loňského února válečný konflikt. Na prohlídku závodu zavítal...

V Olomouckém kraji je podle Ministerstva pro místní rozvoj problematických sedm projektů, které se týkaly pořízení zemědělských strojů či traktoru určených pro výuku na přerovské střední škole zřizované krajem.

„Zatím máme jen první informaci z webových stránek ministerstva pro místní rozvoj. Až přijde nějaký pokyn k vrácení peněz, tak na to budeme muset reagovat,“ říká hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN) s připomenutím, že k nyní projednávaným zakázkám došlo ještě dva roky před zvolením nového vedení kraje.

„Myslím, že se tato záležitost měla řešit už dříve. Kolosální střet zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše tak přináší další trpké ovoce. Kraj je v tom nevinně, krajská střední škola také, ale peníze do fondů EU někdo vrátit bude muset. Za mě je otázkou, kdo,“ uvedl hejtman.

Krajský úřad nyní bude čekat na další informace od ministerstva, které chce vrátit 11,7 milionu korun. „Není pro mě jednoduché říct: ‚Jasně, zaplatíme‘. I my se musíme chovat s péčí řádného hospodáře a budeme si chtít vypracovat nějaký právní rozbor, jak můžeme reagovat. Samozřejmě rozumím tomu, že Evropská Unie aplikuje vymáhání pravidel, které tam byly od počátku. Otázkou je, jestli je český stát už v té době měl pevně zaimplementována do našich zákonů,“ uvažuje Suchánek.

Vymáhání peněz z dotací se v České republice týká celkem devíti příjemců evropských prostředků z programu IROP. „Tito žadatelé v letech 2017 až 2020 realizovali 20 veřejných zakázek, na které mělo jít více než 43 milionů Kč z evropských fondů. Patří mezi ně především střední zemědělské školy a charity. Zakázky se týkaly nákupů zemědělské techniky či dopravních a osobních automobilů,“ přiblížila mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková.

„Žadatelé jsou v této věci spíše oběťmi, jelikož je zástupci tehdejší vlády ujišťovali, že střet zájmů neexistuje. Navíc společnosti z koncernu Agrofert nepravdivě uváděly, že Andrej Babiš není jejich skutečným majitelem,” dodal v tiskové zprávě ministr Ivan Bartoš.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Dotace, zakázka, střední škola, vrácení dotací, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj má vrátit dvanáct milionů z dotací. Kvůli střetu zájmů expremiéra Babiše  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.