Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Designová studovna rozzářila uničovskou knihovnu. Ohlasy mě až překvapily, těší místostarostu

Atraktivní přeměna již nepříliš využívaných prostor se podařila v uničovské knihovně. Veřejnosti je nově přístupná zrekonstruovaná odpočinková zóna a studovna, kam se mohou uchýlit s knihou nebo třeba s notebookem.

Nové odpočinkové zákoutí mohou od minulého týdne využívat příznivci četby i studia či zábavy na internetu v uničovské knihovně. K dispozici je kromě funkčně rozděleného prostoru a nábytku také dostatek zásuvek včetně USB portů a WiFi internetové připojení. Jednou z dominant chill out zóny jsou pětiúhelníkové sedací boxy. Během otevírací doby je atraktivní zákoutí přístupné všem, nejen registrovaným čtenářům knihovny.

„Prvotní zadání investora bylo vytvořit odpočinkovou zónu hlavně pro děti a mládež mimo výpůjční prostor knihovny, ve které by si mohli popovídat. Představil jsem si, co bych sám očekával, kdyby mi bylo šestnáct a potřeboval se někam zašít. Protože mi šestnáct už dávno není, tak nevím, jestli se mi to povedlo,“ řekl autor architektonického návrhu Radovan Urválek. „Předpokládám, že návštěvníci tam budou psát úkoly, brouzdat po internetu, listovat knížkami a časopisy. Pro nějakou soustředěnou práci, třeba právě k psaní úkolů, mají k dispozici stoly, a listovat v knížkách nebo brouzdat po netu můžou v leže v boxech,“ dodal designér.

Šternberská zbrojovka vyrábí prioritně pro Ukrajinu. Premiér Fiala napsal věnování na kanón tanku

Tanky Tomáš, samohybná houfnice Dana M2, raketomety či bojová vozidla pěchoty. Řadu rozličných kusů bojové techniky dodává šternberský podnik Excalibur Army na Ukrajinu, kde probíhá od loňského února válečný konflikt. Na prohlídku závodu zavítal...

Už po prvních několika dnech od otevření je podle uničovského místostarosty Aleše Langera (KDU-ČSL) zřejmé, že chill out zóna veřejnost příznivě oslovila. „Ohlasy jsou jednoznačně kladné, až mě to překvapilo. Prostor je natolik komfortní a atraktivní, že by mohl motivovat lidi, kteří v knihovně už dlouho nebyli, aby se tam zašli podívat. Myslím, že na návštěvnost knihovny to bude mít pozitivní dopad,“ říká místostarosta.

Do horních partií budovy je díky výtahu z předchozí rekonstrukce možný bezbariérový přístup. „Výtah byl k dispozici už dříve, ale tak nějak nebylo kam jezdit. Celkově je to vyloženě dobrý počin. Funkčně i vzhledově je celá záležitost velmi povedená,“ dodává Langer k úpravě, která si vyžádala investici ve výši 1,2 milionu korun.

Autor rekonstrukce se musel vypořádat i s nevyhovující akustikou. „Původní prostor měl dlouhý dozvuk, což ke klidu nepřispívá. Proto jsem navrhnul spoustu čalounění a koberec, klidné povídání by nemělo ostatní rušit,“ popsal Radovan Urválek. Součástí jeho projektu byla také rampa na obrazy či plakáty prezentující například tituly oceněné Magnesií Litera, tyto složky ale nakonec byly z rekonstrukce vynechány. Podle Urválka se dá rampa kdykoli jednoduše doplnit. Výrazným prvkem na zdech studovny jsou krátké texty s tématikou času. „Autorkou veršů použitých k ozvláštnění interiéru je někdejší uničovská knihovnice Ludmila Náhlíková,“ podotkl místostarosta Langer.

„Na budoucích uživatelích také závisí pojmenování nového prostoru. V architektonickém návrhu byl nazván respirium, během stavby se hovořilo o čítárně či studovně, mladší ročníky zřejmě upřednostní jim bližší označení chill-out neboli odpočinková zóna,“ doplnil mluvčí Uničova Marek Juráň.

Ohodnoť článek

Foto Město Uničov

Štítky Rekonstrukce, investice, knihovna, studovna, Uničov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Designová studovna rozzářila uničovskou knihovnu. Ohlasy mě až překvapily, těší místostarostu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.