Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Ročně tisíce navíc. V Prostějově, Uničově či Šternberku výrazně podraží dálkové vytápění

Příchod nového roku znamená také přechod na nové ceníky a sazby poskytovatelů dálkového vytápění nejen v Olomouckém kraji. V regionu se centrální zásobování teplem týká více než třetiny bytového fondu. Cena za teplo v řádech vyšších desítek procent stoupla například v Uničově či Hlubočkách, na více než dvojnásobek zřejmě poskočí náklady na topení lidem v Prostějově.

Soustavy zásobování teplem provozuje v Olomouckém kraji více než deset společností v jednotlivých lokalitách. V Olomouci vytápění zajišťuje firma Olterm, v tomto roce se bytů připojených k systému tohoto dodavatele dotkne zvýšení ceny o 35 procent. Stejný podnik pak zajišťuje teplo i v Hlubočkách nedaleko krajského města, tam je ale zdražení citelnější. Cena vzroste obyvatelům sídliště Na Orátě o 63 procent. Důvodem je odlišný zdroj vytápění – olomoucká teplárna využívá hnědé uhlí. „Tato komodita nezaznamenala v roce 2022 takový cenový skok, jako je tomu u zemního plynu. Proto je navýšení cen tepla v Olomouci příznivější úrovni,“ informovali zástupci společnosti Olterm.

Se zhruba padesátiprocentním nárůstem cen pro odběratele počítá energetická firma Sateza, která poskytuje teplo v Jeseníku, Šumperku, Hanušovicích či Velkých Losinách.

Od půlnoci tma. Jeseníku zdražila elektřina o tři sta procent, město vypne lampy

V desítkách jesenických ulic se bude na část noci zhasínat veřejné osvětlení, město tak reaguje na razantní zvýšení nákladů na elektrickou energii. Úspory plánuje Jeseník také v městských budovách, zároveň chystá investice do fotovoltaických...

Z loňské plánované kalkulace ceny 594 korun za gigajoul stoupne tato hodnota pro rok 2023 v Prostějově na 1566 korun, tedy skoro na trojnásobek. Podle Teplárenského sdružení ČR se průměrná spo­třeba tepla na vytápění a ohřev vody u průměrné české domácnosti v bytě s plochou kolem 70 metrů čtverečních udává při průměrné zimě ve výši 25 gigajoulů. Při zjednodušeném přepočtu na kalkulovanou cenu by se v Prostějově jednalo o roční nárůst výdajů o přibližně dvacet čtyři tisíc korun. Desítky blokových a domovních kotelen provozuje městská společnost Domovní správa Prostějov. „Do ceny tepla jsme museli promítnout především růst ceny plynu na více než čtyřnásobek a výrazný nárůst cen elektřiny. Měsíčně si lidé připlatí za teplo navíc až 1 600 korun,“ uvedl pro server iDnes jednatel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša.

Naopak příznivý je vývoj pro příští rok pro obyvatele Přerova, kteří využívají dodávek z tamní společnosti Teplo Přerov. Cena se oproti loňsku zvýší jen mírně, zhruba o patnáct procent a pohybuje se okolo sedmi set korun za gigajoul.

Zvýšené náklady na zdroj tepla promítne do aktuálních cen také Martech Teplo, která vytápí přibližně 4500 bytů v Uničově, Šternberku a Moravské Třebové. Loňská předběžná cena bez DPH dosahovala 817 korun, letos se bude zřejmě blížit dvojnásobku.

Možnosti individuálních úspor skromnějším topením jsou v případě domácnosti vytápěných dálkově poměrně omezené. Podle vyhlášky z roku 2016 se teplo účtuje z velké části podle průměrné hodnoty nákladů v domě. „V případě dálkového vytápění se jedná převážně o bytové domy, kde je potřeba zamezit únikům tepla v jednotlivých bytech, zajistit těsnění do dveří, správný způsob větrání či šetření s teplou vodou a podobně. Dále pak zamezit únikům tepla v nebytových prostorách prostřednictvím otevřených oken ve sklepích či na chodbách, problematickým jevem může být i poškozená nebo chybějící izolace rozvodů tepla a teplé vody,“ říkají k základním opatřením pro snížení nákladů na vytápění specialisté z olomouckého krajského úřadu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domovní správa Prostějov

Štítky Teplo, tepelná energie, dálkové vytápění, energetika, bydlení, náklady, zdražování, Prostějov, Olomouc, Uničov, Hlubočky, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně tisíce navíc. V Prostějově, Uničově či Šternberku výrazně podraží dálkové vytápění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.