Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Biologové z Univerzity Palackého budou pátrat po zapomenutých rostlinách. Některé z nich nikdo neviděl přes sto let

Za znovuobjevováním dávno zapomenutých rostlinných druhů vyrážejí biologové z Univerzity Palackého Martin Dančák a Michal Sochor na Borneo. Na ostrově v jihovýchodní Asii při své poslední návštěvě našli zcela nové zástupce tamní flóry. Tříletý výzkumný projekt s názvem „Objevování nových druhů – opravdu nás to nezajímá?“ podpořila Grantová agentura ČR.

„Na ostrov se chystáme už nyní, protože v lednu a únoru tam panuje období dešťů. Je to nejpříhodnější období pro výskyt rostlin, kterými se zabýváme,“ vysvětlil v tiskové zprávě Martin Dančák. Dančák a Sochor se budou snažit znovuobjevit a také najít a vědecky popsat nové druhy rodu hvězdnatka neboli thismia.

„Jedná se o rostliny, které byly popsány například v 19. století a od té doby je už nikdo v přírodě opět nespatřil. Vypravíme se na lokality, kde stále existují přírodní biotopy,“ uvedl Dančák. K optimismu biologů přispívá i fakt, že se jim v roce 2020 podařilo znovu objevit hvězdnatku Neptunovu. Na Borneu vědci z Univerzity Palackého také v minulosti objevili nejmenší druh hvězdnatky či úplně nový druh masožravé láčkovky.

Anglický překlad i audiokniha. Šternberský spisovatel Marek Hnila rozšiřuje verze úspěšného díla

Už třetí dotisk si svým netradičním pojetím vysloužila kniha Mezi tebou a mnou šternberského spisovatele a nakladatele Marka Hnily. Dílo je přitom k dispozici i zdarma na internetu, autor prosazuje filozofii Lartpourlartismu neboli umění pro umění...

Po případném úspěchu plánují vědci nalezené druhy důkladně prozkoumat. „Plánujeme provést nové popisy, protože ty staré pocházejí například i z 19. století a z dnešního pohledu jsou už nedostatečné. Rostlinu proto obrazově zdokumentujeme, popíšeme a připravíme článek pro odborný časopis,“ dodal Dančák.

Podle Dančáka v posledních letech výrazně zeslábl zájem o objevování nových rostlinných druhů. „Objevování nových druhů rostlin se stalo parketou spíš amatérů než profesionálních vědců,“ podotkl. Získaný grant ale podle něj svědčí o tom, že objevování nových druhů nebylo zcela upozaděno a vědecká komunita si uvědomuje, že je i tento druh výzkumu důležitý pro rozvoj našeho poznání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Dančák

Štítky Borneo, hvězdnatka, Thismia, Univerzita Palackého, Přírodovědecká fakulta, výzkum, grant, věda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biologové z Univerzity Palackého budou pátrat po zapomenutých rostlinách. Některé z nich nikdo neviděl přes sto let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.