Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Olomoucký kraj hodlá podpořit stellplatzy. Do cestovního ruchu dá celkem osm milionů korun

Budování míst pro parkování obytných aut, která jsou v řadě evropských zemí už samozřejmostí, hodlá podpořit také Olomoucký kraj. Takzvané stellplatzy majitelům obytek poskytnou vodu, elektřinu i možnost vypustit odpady. Celkem chce kraj do cestovního ruchu dát letos osm milionů korun.

"Myslíme si, že budování stellplatzů je přínosem pro cestovní ruch. Máme pocit, že jich je v kraji zatím málo, a proto jsme se rozhodli je opět podpořit. Jeden je například v blízkosti Helfštýna a bude uvedený do provozu ještě v letošním roce, další je v Holicích v Olomouci a další je v Ramzové v Jeseníkách. Lidí se zde mohou zastavit, když jsou na delší cestě a přespat, nebo se v místě mohou na chvíli zdržet a prohlédnout si okolí, v což doufáme. Podpoříme tak turistický ruch," vysvětlila Milada Sokolová (ODS), uvolněná členka krajského zastupitelstva pro oblast cestovního ruchu.

Stellplatz je v podstatě parkoviště pro obytné vozy, které má navíc přípojky na elektrickou energii, vodu a výlevku na odpady. Běžné jsou v řadě zemí Evropy, rozšířené jsou například ve Francii, Německu nebo Holandsku. 

Turistický ruch chce olomoucké hejtmanství v letošním roce podpořit celkovou částkou 8,1 milionu korun. Peníze půjdou do čtyř dotačních titulů, nadregionální akce, rozvoj zahraničních vztahů, zkvalitnění služeb turistických center a rozvoj cestovního ruchu. Největší částku dá hejtmanství do rozvoje infrastruktury cestovního ruchu, kam spadají také stellplatzy, a to přes šest milionů korun.

GALERIE: Prostějovská hvězdárna jako vesmírný koráb? Slovenský web zveřejnil i další návrhy

Prostějovská hvězdárna, jediná v Olomouckém kraji, se dočká moderní futuristické budovy. V soutěži vyhrál slovenský ateliér DOXA, stavba vyjde asi na 70 milionů korun. Web archinfo.sk nedávno zveřejnil také návrhy, které byly na dalších místech...

"Finance poskytneme například na rozvoj cykloturistiky, vodní turistiky a  právě budování kempů nebo stellplatzů pro parkování obytných vozů. To vše proto, abychom zlepšili atraktivitu těchto míst, ale také jejich dostupnost," dodala Sokolová.

V prvních třech titulech již hejtmanství žádosti přijímá, zhruba za čtyři týdny pak mohou zájemci žádat o dotace také na zkvalitnění služeb turistických center. Veškeré podrobnosti jsou na webu kraje v sekci Krajské dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky cestovní ruch, Olomoucký kraj, dotace, ODS, Helfštýn, Olomouc, Holice, Německo, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj hodlá podpořit stellplatzy. Do cestovního ruchu dá celkem osm milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.