Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Loučení s nejstarší budovou olomoucké nemocnice. Nahradí ji superpavilon za čtyři miliardy

Před sto dvaceti sedmi lety se tehdy nová budova olomoucké nemocnice dočkala slavnostního vysvěcení a začala sloužit zdravotníkům a nemocným lidem. Za několik měsíců už po dominantě areálu Fakultní nemocnice Olomouc zbydou jen fotky, videa a další záznamy. Začíná demolice budovy Franz Josef, na jejím místě vznikne moderní pavilon. Ten má přinést zdravotnickém zařízení možnosti výrazného rozvoje.

Vyklízení a postupné rozebírání budovy přezdívané Franz Josef se již rozběhlo a v následujících týdnech nabere na obrátkách. Ještě naposledy se 25. a 26. ledna rozlehlý objekt otevřel současným i bývalým zaměstnancům ke krátké návštěvě s nádechem nostalgie. Naposledy si budovu prošlo několik stovek lidí, kteří mají s jednou z dominant nemocnice spojenou část profesního života či jiné vzpomínky.

„Nyní budujeme něco, co bude sloužit dlouhou dobu na vysoké úrovni a poskytneme tím nové zázemí pro mnoho oddělení naší nemocnice,“ nastínil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík a doplnil: „Historicky se přemýšlelo, zda tuto první budovu, která byla odrazovým můstkem pro vznik celého areálu nemocnice, nějakým způsobem zachovat. Ale opravdu stojí v centru nemocnice a je potřeba, aby v tomto místě byly integrovány intenzivní či operační budovy. Architektonická a funkční hodnota této budovy není tak velká, aby převážila nad demolicí a výstavbou nového objektu,“ konstatuje Roman Havlík.

Novým moderním centrem největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě se stane superpavilon B. V případě ideálního scénáře by se mělo začít stavět bez zbytečné prodlevy krátce po dokončení demolice historické budovy. Novostavba bude svou celkovou hmotou ještě větší, než stavající rozlehlá budova Franz Josef. „Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory,“ přiblížil ekonomický náměstek ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Roztrhané oko, amputace prstů. Zdravotníci z Olomouce po hrůzném silvestru dál usilují o zákaz zábavní pyrotechniky

Odpůrců zábavní pyrotechniky v posledních letech přibývá, proti ohňostrojům a petardám se dlouhodobě staví i mnozí zdravotníci. Ti na urgentním příjmu i specializovaných pracovištích řeší devastující úrazy, které mohou vybuchující prostředky...

 

Pokud nenastanou výraznější komplikace nebo zpoždění, měl by nový pavilon sloužit zdravotníkům a pacientům přibližně za čtyři roky. Náklady na výstavbu se podle ředitele Havlíka očekávají na úrovni čtyř miliard, o investici by se měl podobným dílem podělit stát a fakultní nemocnice.

Na počátku února započnou pracovníci firmy s demolicí, která má skončit v polovině července letošního roku a bude stát 17,3 milionu korun. „Jako první je na řadě demontáž a odstranění azbestocementové střešní krytiny. Tyto práce budou prováděny postupně od kraje střechy ve směru k hřebeni. Po odstranění krytiny bude snesen dřevěný krov střechy a současně bude probíhat odstrojování objektu, tedy sejmutí rozvodů všech inženýrských sítí, povlakových krytin podlah a výplní otvorů. Samotná demolice objektu bude prováděna ručně a strojně, bez použití trhavin,“ popisuje vedoucí odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc František Valíček.

Samotný průběh rozsáhlé demolice a následných prací by neměl mít výraznější dopad na chod zdravotnického zařízení. „Materiál z budovy bude transportovat několik tisíc vozů, ale funkci nemocnice by to ovlivnit nemělo. Samozřejmě to bude znamenat určitou zvýšenou dopravní zátěž, ale s tím se nedá nic dělat. S firmou jsme domluvení, aby práce probíhaly co nejšetrněji s ohledem na hlučnost a prašnost,“ ubezpečuje Roman Havlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, Fakultní nemocnice, Franz Josef, FN Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Loučení s nejstarší budovou olomoucké nemocnice. Nahradí ji superpavilon za čtyři miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.