Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Olomoucká fakulta dostala vlajku z Bachmutu, kde zuří těžké boje. Je to poděkování za sbírku pro Ukrajinu

Vlajku přímo z Bachmutu, kde zuří prudké boje mezi napadenými Ukrajinci a ruskými agresory, nyní dostala olomoucká právnická fakulta jako poděkování za humanitární sbírku pro Ukrajinu. Tyto vlajky si nechává vyrábět tankový prapor 128. zakarpatské brigády a vyvěšuje je na osvobozených územích.

Vlajku Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci věnoval přímo velitel tankového praporu 128. zakarpatské brigády. Z Bachmutu ji přivezl student práv Vasyl Kapustej, který pomáhá rodné Ukrajině od začátku války.

"Tyto vlajky si nechává 128. zakarpatská brigáda vyrábět na zakázku ve městě Dnipro. Pak je vyvěšují v osvobozených vesnicích a městech. Vlajku pro olomouckou právnickou fakultu velitel Andrej Bazjuk doplnil osobním poděkováním. Pomáhal jsem mu s češtinou," přiznal Kapustej. Velitel tankistů kdysi v Olomouci pracoval.

Sbírka se na právnické fakultě uskutečnila v listopadu, její podstatná část zamířila do Bachmutu na severu Doněcké oblasti. "Původně jsme plánovali, že pomoc předáme uprchlíkům na západní Ukrajině. Vojáci nám ale nabídli, že by nás s věcmi odvezli přímo do Bachmutu. Když jsme tam dorazili, sklad humanitární pomoci byl úplně prázdný. Přivezené věci, generátor, oblečení, hygienické potřeby a jídlo byly během chvilky rozebrány," popsal tragickou situaci na Ukrajině po napadení Ruskem Kapustej.

Nesouhlas s ukrajinskou vlajkou na radnici? V Uničově se objevila petice za odstranění symbolu

Nesouhlas s vyvěšením vlajky Ukrajiny na budově radnice projevila v uplynulých týdnech část obyvatel Uničova prostřednictvím podepsání petice. Podle iniciátorů této aktivity by na budově měla vlát pouze česká, případně moravská vlajka a znak...

Student pomáhá Ukrajině od začátku války. Na platformě Znesnáze21 založil finanční sbírku na podporu 128. zakarpatské brigády a nyní i 24. lvovské brigády. Za necelý rok se podařilo získat téměř 7,5 milionu korun. 

Další vybavení vojákům a civilistům poveze Kapustej na Ukrajinu v polovině února. "Chtěli bychom znovu navštívit i Bachmut, ale to podle posledních zpráv nejspíš nebude možné. Uvidíme. Ve spojení s velitelem Andrejem Bazjukem jsem denně," řekl Kapustej, kterému pomáhají rodiče a také spolužák z právnické fakulty Andrej Poleščuk.

Vedení fakulty sbírky pro Ukrajinu podporuje. "Převzít vlajku z bojové linie je pro nás velká čest. Nebojím se říct, že pro fakultu jde o historický okamžik. Vyvěšovat ji ale nebudeme, aby se nepoškodila. Určitě pro ni najdeme důstojné místo," poznamenal v tiskové zprávě děkan Václav Stehlík.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hrudníková

Štítky Ukrajina, brigáda, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Václav Stehlík, Rusko, Dněpropetrovsk, Doněcká oblast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká fakulta dostala vlajku z Bachmutu, kde zuří těžké boje. Je to poděkování za sbírku pro Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.