Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nesouhlas s ukrajinskou vlajkou na radnici? V Uničově se objevila petice za odstranění symbolu

Nesouhlas s vyvěšením vlajky Ukrajiny na budově radnice projevila v uplynulých týdnech část obyvatel Uničova prostřednictvím podepsání petice. Podle iniciátorů této aktivity by na budově měla vlát pouze česká, případně moravská vlajka a znak města. Vedení Uničova chce vyjádřit podporu občanům země zasažené válečným konfliktem.

„My, níže podepsaní občané města Uničova a okolí, prostřednictvím této petice žádáme, aby s okamžitou platností byla odstraněna z radnice města Uničova vlajka cizího státu. V tomto případě vlajka Ukrajiny. A to z důvodu, že velká část občanů našeho města a okolí si nepřeje, aby na radnici našeho města, která je historickým, kulturním, řídícím centrem a srdcem našeho města k bydlení a životu, visela vlajka kteréhokoliv jiného státu než Českého, případně vlajka moravská a znak města Uničova. Děkujeme,“ stojí v záhlaví petičních archů, které jsou k podepsání například v jedné z uničovských prodejen vína. Vyjádření autorů petice ze skupiny Svobodné Česko Uničov zatím není k dispozici.

„Také jsem to zaznamenal na sociálních sítích. Zatím nemáme informace, jaký je na petici ohlas. Až někdo petici doručí, tak se touto záležitostí můžeme zabývat,“ reagoval uničovský místostarosta Aleš Langer (KDU-ČSL).

Jaký máte názor na umístění ukrajinských vlajek na veřejných budovách?

Celkem hlasovalo5226 čtenářů

Ten zároveň nezaujímá proti petici vyhraněné stanovisko. „Vlajka na radnici je vyjádření naší solidarity s ukrajinskými občany. Chápu lidi, kteří s umístěním vlajky nesouhlasí. Někteří to vnímají jako ohrožení svého způsobu života a svých zájmů. Rozumím, že mají strach. Nechci nikomu nasazovat psí hlavu, právo vytvořit petici je pro občany legitimní. Jsme v demokratickém světě, každý může dát najevo nesouhlas. Nemůžu někoho kárat za to, že situaci vnímá jinak. I když já osobně to tak necítím. S kolegy jsme například organizovali sbírku na podporu partnerského ukrajinského města Dubno,“ komentuje místostarosta s tím, že nelze předem stanovit, jaký počet podpisů by musela petice získat, aby její obsah komplexněji projednávalo vedení města.

Sbírka pro ukrajinskou armádu v Uničově má i přes negativní reakce velký úspěch. Pokračuje v pátek

Sbírka pro ukrajinskou armádu z partnerského města, kterou pořádá Uničov na Olomoucku, má i přes některé negativní reakce velký úspěch. Lidé nosí potraviny, hygienu, spacáky, ale poslali například i elektrocentrálu. Radnice se rozhodla sbírku...

 

„Pokud zjistíme, že většina obyvatel nesouhlasí s tím, aby tam vlajka byla, tak ji zřejmě budeme muset sundat. Ale je to věc další debaty, zatím čekáme na zájem o petici. Na sociálních sítích se inzeruje už několik týdnů. Je otázkou, jaký zájem o ni je. Pokud by byl zájem masový, tak bych očekával, že už budou po měsíci podpisů stovky a mohla by už být na radnici k projednání. Na sociálních sítích člověk často nemá jistotu, jak velké množství lidí za některými názory opravdu stojí,“ míní Aleš Langer.

Příspěvek na Facebooku nabízející podepsání petice se setkal s rozmanitou odezvou, lidé výzvu důrazně odmítali i podporovali. V Uničově měla značný ohlas i nedávná materiální sbírka pro partnerské ukrajinské město. Na východ Evropy zamířila další ze série humanitární pomoci. „Část obyvatel sbírku bez výhrad podpořila. Naopak další lidé proti této aktivitě brojili, současně většinou nesouhlasí s vyvěšenou vlajkou. Je to jako s volbou prezidenta, máme tady dva tábory jako všude v republice. Podpora sbírky ale byla docela velká, až překvapivá. Trochu jsem předpokládal, že lidé budou mít strach pomoc do sbírky přinést kvůli urážkám ze sociálních sítí,“ dodal uničovský místostarosta.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, podpora, vlajka, petice Uničov, ukrajinská vlajka, Uničov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesouhlas s ukrajinskou vlajkou na radnici? V Uničově se objevila petice za odstranění symbolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.