Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Orli královští v Česku loni trhali rekordy. Z jižní Moravy se rozlétli i do dalších krajů

Radost udělali ornitologům na jižní Moravě orli královští. Ačkoliv tito ptáci patří k nejohroženějším dravcům Evropy, v tuzemsku se loni jejich populace rozrostla o devatenáct mláďat. Poprvé opeřenci také zahnízdili i za hranicemi Jihomoravského kraje.

Orel královský v tuzemsku hnízdí více než dvacet let výhradně na jihu Moravu. Minulý rok se tento ohrožený druh ale poprvé vydal i na střední Moravu a do jižních Čech. Podle odborníků to ukazuje na úspěšné osidlování nových území.

„V Česku jsme loni zjistili rekordních osmnáct teritoriálních párů, o čtyři více než předchozí rok,“ uvedl ornitolog David Horal. Ačkoliv ne všichni ptáci zahnízdili úspěšně, rozšiřování teritoria je podle něj dobrým příslibem do budoucna. Výskyt těchto opeřenců v jižních Čechách byl dokonce nejzápadnější v celosvětovém měřítku.

Nejvíce se orel královský v tuzemsku vyskytuje v lokalitě lužních lesů na soutoku Moravy a Dyje na Břeclavsku. V oblasti Soutok-Tvrdonicko se zabydlelo rekordních pět párů, jež dohromady vyvedly osm mláďat. Přestože většina těchto dospělých dravců z české populace zimuje v okolí hnízdiště, někteří mladší jedinci se vydávají na jih. Zpravidla se ale poté vrací na své stálé teritorium.

Jedna z nejstarších

Mezi hnízdícími opeřenci byla i osmadvacetiletá samice, která je druhým nejstarším známým orlem královským ve volné přírodě. Díky podrobnému monitoringu ornitologové jednotlivce i páry dobře znají a získávají důležité informace o jejich výskytu a pohybu prostřednictvím sledovacího zařízení, GPS-GSM loggerů nepřesně zvaných vysílačky.

Ptáci je většinou dostávají už jako mláďata. Telemetrické sledování loni pomohlo k identifikaci dvou nových párů. Prvním z nich bylo duo ze střední Moravy, ve kterém měla vysílačku dvouletá samice. Další nová dvojice zahnízdila na Brněnsku, informace odborníci získali díky tříleté samici.  

Úhlavní nepřítel člověk

Ne každé hnízdění ovšem končí úspěšně. „Orli jsou velmi citliví na rušení na hnízdišti, například při lesních pracích, kdy může dojít k opuštění snůšky. Vzhledem k podrobnému sledování ale víme, kde se orli nacházejí, a můžeme jim ve spolupráci s lesníky zajistit klid a ochranu,“ doplnil s tím, že loni se párům podařilo přivést na svět devatenáct mladých.

Hrozbou pro všechny orly královské jsou také sloupy elektrického vedení a nelegální pronásledování, nejčastěji střelba a otravy. Minulý rok odborníci zaznamenali na Hodonínsku rok starého jedince s podezřením na otravu, který později zahynul v záchranné stanici. Dalšího našli mrtvého pod nezabezpečeným sloupem elektrického vedení na Brněnsku.

Vzácný a vznešený

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy. Jméno získal podle dvoumetrového rozpětí křídel a díky bílým skvrnám na lopatkách připomínajícím královský hermelín. Jeho populace na kontinentu nepřesahuje čtyři tisíce dvojic, podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku.

Páry ve státech Evropské unie ornitologové počítají na pouhé stovky. Jejich počet ale díky ochranářskému úsilí pomalu narůstá. „Jde o původně stepní druh, v Česku poprvé zahnízdil teprve v roce 1998 na Břeclavsku. Ztráta každého jednotlivého ptáka v takto malé populaci je významná. I proto je důležité chránit každý pár a považovat každé mládě za úspěch,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká společnost ornitologická / Hynek Matušík

Štítky jižní Morava, příroda, ptáci, dravci, orel, JMK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orli královští v Česku loni trhali rekordy. Z jižní Moravy se rozlétli i do dalších krajů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.